Hlavní obsah

Inflace v Česku ještě zpomalila, míří k nule

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční inflace v Česku v listopadu dosáhla 0,1 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v říjnu. Meziměsíčně ceny klesly o 0,4 procenta, nejrychleji od září 2013, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňsku nejvíce zlevňují pohonné hmoty a některé potraviny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Pohonné hmoty oproti loňskému listopadu zlevnily o 17,6 procenta. Meziročně klesly také ceny některých potravin, například chleba o 4,1 procenta, mouky o 15,1 procenta a mléka o 16,6 procenta. O 2,8 procenta zlevnily nealkoholické nápoje, uvedli statistici.

Oproti loňsku naopak zdražily alkoholické nápoje (1,9 procenta) a tabákové výrobky (7,2 procenta). U bydlení vzrostly ceny vodného o 3,4 procenta, čistého nájemného o 1,1 procenta, tepla o 2,3 procenta. Ceny elektřiny byly meziročně nižší o 0,6 procenta.

Nízká inflace podporuje utrácení

„Minimalistický růst spotřebitelských cen sice trápí Českou národní banku, na straně druhé však pomáhá domácímu hospodářství. Velmi nízká inflace se rovněž promítá do růstu reálných příjmů domácností, a tím pádem i do vyšší ochoty utrácet za zboží a služby,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Nízká inflace Česko jen tak neopustí. V nadcházejících měsících sice do meziroční inflace začnou slaběji působit levné pohonné hmoty, ale i tak by se inflace měla pohybovat jen mezi 0 a 1 procentem, tedy výrazně pod inflačním cílem České národní banky (ten je těsně pod dvěma procenty). S návratem inflace na 2 % nepočítám dříve než v roce 2017,” dodal analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám