Hlavní obsah

Dijsselbloem pochválil Řecko za přípravu reforem, jedná se o uvolnění další části pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko a jeho evropští věřitelé dospěli k dohodě v mnoha otázkách v programu reforem, které Atény zavádějí výměnou za další půjčky. V prohlášení to v neděli uvedl šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem s řeckým ministrem financí Euklidem Tsakalotosem

Článek

Řecko potřebuje od eurozóny pochvalu za pokrok v uskutečňování reforem, aby dostalo další část peněz z dohodnuté úvěrové pomoci, tentokrát ve výši dvě miliardy eur, a až deset miliard eur na rekapitalizaci řeckých bank.

Rozhovory měly být dokončeny do poloviny října. Zablokovaly je ale neshody nad zákonem o zabavování nemovitostí pro nesplácení hypoték.

"Vítám pokrok, který učinily řecké úřady a instituce v jednáních o opatřeních zahrnutých v prvním balíku zásadních změn a o opatřeních ve finančním sektoru," uvedl podle agentury Reuters Dijsselbloem.

Rozhodnou v úterý

V úterý se sejdou náměstci ministrů financí eurozóny, aby věc zhodnotili a rozhodli, zda je možné Řecku další část pomoci uvolnit, sdělil také.

Tříletý záchranný program pro Řecko má celkový objem 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Podmínkou programu jsou tvrdé reformy z řecké strany. Evropská centrální banka nedávno uvedla, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro přežití potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur (389 miliard korun).

Řecká ekonomika v prvních dvou čtvrtletích tohoto roku rostla, ve třetím kvartálu ale hrubý domácí produkt Řecka klesl oproti předešlému čtvrtletí o 0,5 procenta. Ekonomiku totiž v létě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám