Hlavní obsah

Poslanci schválili stamiliónové kompenzace pro Českou poštu

Česká pošta by měla dostávat kompenzace od státu, pro letošek by mohly činit až 700 miliónů korun. V dalších letech nejvyšší možná částka postupně klesne až na 500 miliónů korun ročně. Počítá s tím novela zákona o poštovních službách, kterou v pátek schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pátek poslancům řekl, že pokud se podaří zákon schválit, bude to znamenat stabilizaci České pošty.

Podle pátečních údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pošta za loňský rok požadovala od státu úhradu nákladů za poskytování základních služeb ve výši 1,755 miliardy korun. Podobnou částku podnik žádal i za rok 2013, úřad mu přiznal o miliardu méně, vyplývá z informací ČTÚ.

Kompenzační fond nikdo nechtěl platit

Náklady České pošty na zajišťování základních služeb má podle současné právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého by měli přispívat všichni hráči podle svého podílu na trhu. Do fondu ale nechtějí přispívat pošta ani její konkurence. Proto přišlo ministerstvo vnitra s návrhem novely, podle které by příspěvek kompenzačního fondu nahradila platba ze státního rozpočtu.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 miliónů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Letos očekává zisk 50 miliónů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu. Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než tisíc ztrátových. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery. Do současné doby na partnery převedla necelou stovku poboček, nejčastěji jde o obecní úřady nebo společnost COOP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám