Hlavní obsah

Čínská těžařská firma propustí sto tisíc horníků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší těžařská firma v severovýchodní Číně Longmay Mining propustí během tří měsíců kvůli klesajícím cenám uhlí sto tisíc ze svých 240 tisíc zaměstnanců. Jde o jedno z největších hromadných propouštění v Číně za poslední roky, napsala agentura China Daily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Těžaři v Číně se s klesajícími cenami uhlí a přebytkem kapacit potýkají už od roku 2012. Nyní k poklesu cen přispívá i zpomalení domácí ekonomiky Číny. Podle analytiků čeká uhelné firmy v zemi vlna prodejů a slučování.

Propouštění v Longmay je nutné, aby „firma nevykrvácela“, řekl její ředitel Wang Č’-kchuej.

Státní firma se dostala v minulých letech do hluboké ztráty.

Pro propouštěné zaměstnance vytvoří speciální centrum. Budou se muset buď přestěhovat za prací, nebo zkusit podnikat, píše China Daily.

Klesající ceny uhlí jsou špatnou zprávou i pro české horníky. Dohoda o prodloužení těžby na Dole Paskov, uzavřená mezi českou vládou a těžební společností NWR v dubnu roku 2014, je totiž podmíněna tím, že světová cena uhlí neklesne tři čtvrtletí v řadě pod 110 dolarů za tunu, což se právě děje.

Podle informací agentury Bloomberg se ale NWR bude snažit s vládou dohodnout na tom, aby smlouva nepozbyla platnosti a pokračovala dále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám