Hlavní obsah

Singer: Kurz koruny bude ČNB držet nejméně do poloviny roku 2016

Aktualizováno

Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že intervence budou pokračovat a do konce jeho mandátu se to pravděpodobně nezmění. Ten mu končí v polovině příštího roku. Poradce ministra financí Aleš Michl mu odvětil, že by kurz držel na 26 korunách za euro. Nyní ho ČNB nepustí pod 27 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

„Není zbytečné držet kurz koruny na této hodnotě, potřebujeme uvolněnou měnovou politiku, přináší růst mezd, více pracovních míst, tak proč bychom to měli měnit,“ uvedl guvernér v pořadu. Uvedl dále, že nezaznamenal, že by sílila kritika postupu ČNB.

„Intervence byly dobře zahájeny, byl jsem pro, bylo to super. Banky ale nyní mají moc peněz, a nevědí co s nimi dělat. Představte si, že si někdo koupil dluhopis s mínusem, na kterém nic nevydělá. Intervence by se měly ukončit právě teď nebo v nejbližší době,“ reagoval poradce Andreje Babiše Aleš Michl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otázky Václava Moravce na Žižkovské věži. Na snímku s Václavem Moravcem Miroslav Singer guvernér ČNB a Aleš Michl analytik poradce MF ekonomický expert Hnutí ANO.

Podle něj by mohla koruna po skončení výrazně posílit, proto by navrhl kurz 26 korun za euro. Singer ale zopakoval, že naše ekonomika na to není připravena. „Ovlivňujeme pouze to, kolik je peněz v ekonomice. Ukončení by nemělo přijít dřív než v polovině příštího roku,“ konstatoval Singer.

Po recesi zrychlení

Diskuze se také dotkla růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí, kdy meziročně rostla o 4,4 procenta, což bylo nejlepší číslo z celé EU.

„Zrychlení růstu se dalo čekat, je taženo hlavně vývojem zásob. Zažili jsme před pár lety nejhorší recesi. Čtyři procenta nejsou příliš robustní, když za sebou máte roky, kdy byl růst jen velmi malý. Nebude mě překvapovat, když budeme růst víc, než jsou předpoklady po několik let,“ shrnul guvernér.

Podle Michla by mělo dojít k snížení schodku rozpočtu, pokud bude ekonomika vykazovat čísla nad čtyři procenta. „Pokud ekonomika poroste nad čtyři procenta, tak by měl být schodek kolem 50 miliard. Nevím ale, jestli to ekonomiku nezabrzdí,“ zdůraznil Michl.

Reklama

Výběr článků

Načítám