Hlavní obsah

Outdoorová firma Husky napadne dvoumiliónovou pokutu u evropského soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce sportovních potřeb Husky CZ se ve sporu s antimonopolním úřadem obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Řekl to v úterý jednatel společnosti Zbyněk Kolomazník. Firma se tak bude bránit pokutě 2,32 miliónu korun, kterou dostala za zakázané dohody o určování cen pro další prodej na trhu outdoorového vybavení.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Spor o pokutu ve výši 2,32 miliónu korun pro firmu Husky bude řešit Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Rozhodnutí ÚOHS dosud potvrdily všechny tuzemské soudy, které se případem zabývaly, včetně Ústavního soudu. Ten v usnesení z 12. srpna konstatoval, že postup ÚOHS i Nejvyššího správního soudu, který pokutu potvrdil, byl v souladu s ústavou a ve stížnosti jsou pouze opakovány argumenty, které byly vypořádány již při předchozích správních a soudních řízeních. Porušeno nebylo ani právo firmy na spravedlivý proces.

Podle jednatele Husky CZ Ústavní soud zcela rezignoval na přezkum ústavnosti použití, ale i hodnocení důkazních prostředků.

"Svým rozhodnutím tak v podstatě vystavil zelenou angažování se obchodních partnerů jakožto agentů nejrůznějších orgánů veřejné moci a zapojení těchto subjektů do rozhodování správních orgánů," uvedl Kolomazník.

Ten tvrdí, že v obdobných případech, jako je tento, dochází k restriktivnímu výkladu norem práva EU, omezování lidských práv a správní orgány tak paradoxně působí jako orgány dodatečného zdanění subjektů, které jakožto úspěšné firmy odvádějí České republice nemalé daňové odvody a zaměstnávají velký počet lidí. Správní trestání označil za „daň za úspěch”.

Ceny kontrolovali a hrozili sankcemi

Husky podle antimonopolního úřadu porušila zákon ve vztazích s odběrateli jejího zboží, kteří provozovali internetové obchody. Firma podle ÚOHS založila svou cenovou politiku na ústních dohodách o povinném dodržování doporučených cen, které dále konkretizovala ceníkem rozesílaným e-mailem.

Doporučené ceny nejsou protizákonné v případě, že prodejce není omezen v určování cen zboží pro jeho další prodej a má možnost stanovit koncovou cenu i pod doporučenou prodejní cenou. To se ve zkoumaném případě nestalo.

"Šetřením bylo prokázáno, že společnost Husky plnění dohod o doporučených cenách pro další prodej svými odběrateli kontrolovala a pod hrozbou přerušení dodávek zboží či jiných sankcí jejich plnění i vymáhala," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám