Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu vzrostl v červnu na 17,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu v Česku v červnu podle předběžných údajů opět meziročně vzrostl, a to o 0,1 miliardy na 17,8 miliardy korun. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Podle statistiků k růstu pomohlo zvýšení přebytku u strojů a dopravních prostředků či surovin.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Zároveň klesl deficit bilance minerálních paliv. Za celé pololetí přebytek meziročně stoupl o 5,2 mld. na 106,7 mld. Kč.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně rostl zatím ve všech měsících letošního roku kromě března. V červnu ale růst proti ostatním měsícům výrazně zpomalil, doposud se pohyboval v řádu miliard korun.

Přebytky zklamaly, míní ekonomka

Za červen podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské přebytky trochu zklamaly. „Přebytek zahraničního obchodu se v červnu nevyšplhal na 19 miliard korun, jak trh očekával. Namísto toho skončil s přebytkem jen 17,8 miliardy korun,” uvedla ekonomka.

Přebytek bilance strojů a dopravních prostředků se proti loňsku zvýšil o 3,2 miliardy korun a v bilanci obchodu se surovinami o 1,4 miliardy. Bilance minerálních paliv byla sice naopak stále v deficitu, který ale meziročně klesl o 1,7 miliardy.

Nepříznivý vývoj naopak statistici zaznamenali například u bilance chemických výrobků, kde se schodek zahraničního obchodu prohloubil o 2,7 miliardy.

U polotovarů a materiálů byl zaznamenán přebytek, který ale klesl o 2,3 miliardy. U průmyslového spotřebního zboží se přebytek také snížil, a to o 1,4 miliardy.

Rizikem jsou klesající poptávky z Číny

Navzdory nižšímu než očekávanému červnovému přebytku a revize květnového přebytku má podle Horské český zahraniční obchod stále šanci překonat loňský rekordní přebytek a zapsat letos nový.

„Odhadujeme, že přebytek v letošním roce překoná hranici 170 miliard korun, tj. 3,9 % HDP. Zásluhu na tom budou mít stále relativně nízké ceny ropy a jiných surovin na světových trzích a oživení v Evropě (v některých státech bude dokonce výraznější než v Německu),” sdělila ekonomka s tím, že rizikem je utlumení růstu evropských států vinou dílem řecké dluhové krize či dílem klesající poptávky ze strany rozvíjejících se ekonomik, především pak Číny.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil pro Českou republiku přebytkem 57 miliard korun, což bylo meziročně o 5,3 miliardy více. Obchod se státy mimo Unii byl naopak ve schodku, který navíc vzrostl o pět miliard na 38 miliard korun.

„Pozvolné oživení Evropy nabízí našim exportérům stále dostatek příležitostí k vývozu. Díky tomu se přebytek se zeměmi EU stále zvětšuje,” komentovala Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám