Hlavní obsah

Banky zavřely, řečtí důchodci nemohou k penězům

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky v Řecku jsou od pondělí zavřené a výběry z bankomatů jsou omezené na 60 eur denně. Jak upozornil španělský list El País, problém nyní mají v Řecku mnozí důchodci, kteří platební karty nikdy nepoužívali. Peníze vždy vybírali na přepážce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené bankyVideo: Reuters

 
Článek

Před budovou Řecké národní banky se proto tvořila dlouhá fronta penzistů, kteří čekali na údajně slíbený seznam vybraných poboček, které otevřou jen pro ně. Zatím ale nic není jisté, píše list. Podle některých řeckých médií by měly banky zůstat zavřené celý týden, až do nedělního referenda.

Šestasedmdesátiletá  Aspasía reportérovi řekla, že v žádné frontě čekat nebude - i když má jen 50 eur v hotovosti, z toho 30 zaplatí zítra ráno za rentgen u doktora. Za zbytek chce koupit rybu a pozvat syny na oběd.

Foto: Stringer, Reuters

Penzisté v Aténách se přes sklo dohadují s personálem zavřené pobočky Řecké národní banky.

„Nemám kartu, ale nemám ani strach. Nebudu stát v žádné frontě. Mám doma dost jídla a tohle mě nevyděsí. Prožila jsem nacistickou okupaci, tak mě nic nepřekvapí,“ prohlašuje.

"Přišel jsem ve čtyři ráno, protože mám dostat důchod," řekl agentuře AP čtyřiasedmdesátiletý Anastasios ze Soluni. "Nemám kartu, nemám ani dost peněz, abych si koupil chleba."

Od zaměstnance banky se dozvěděl, že žádné peníze nedostane. Vybraných 850 poboček bank by mělo otevřít ve čtvrtek a lidem budou vyplaceny důchody v plné výši v hotovosti.

Kromě front u bank vypadá život v ulicích Atén jako každý běžný den, píše El País. Supermarkety mají otevřeno. Vláda vyhlásila, že až do referenda 5. července je veřejná doprava v hlavním městě zdarma.

U některých benzínových pump se ale krátí zásoby pohonných hmot, Řekové si prý dělají zásoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové čekali do noci v dlouhých frontách u bankomatůVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám