Hlavní obsah

Inflace zrychlila na 0,2 procenta, nejvíc zdražil alkohol a tabák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 0,2 procenta, v předchozích třech měsících byla inflace o desetinu bodu nižší. Tempo růstu ovlivnilo hlavně zdražení alkoholu a tabáku. Proti únoru se ceny zvýšily o 0,1 procenta kvůli vyšším cenám pohonných hmot, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali vyšší inflaci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Růst inflace ovlivnilo hlavně zdražení alkoholu a tabáku.

Článek

Ceny alkoholických nápojů a tabáku vzrostly meziročně o 8,4 procenta. Vedle zdražení těchto výrobků ovlivnily meziroční inflaci ceny za bydlení, kde stouply ceny zemního plynu o 4,5 procenta, vodného o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, čistého nájemného o 0,9 procenta a tepla o 1,2 procenta. Elektřina byla meziročně levnější.

Dál zlevňovala doprava, potraviny a nealkoholické nápoje. Klesly i ceny za poštu a telekomunikace a kvůli zrušení regulačních poplatků od ledna 2015 i ceny v oddíle zdraví.

Ceny zboží se úhrnem snížily o 0,2 procenta, zatímco ceny služeb byly vyšší o 0,7 procenta, doplnil ČSÚ.

”Zcela nepřekvapivě se spotřebitelské ceny v březnu zvýšily a ČR se tak znovu vyhnula deflaci či záporné inflaci. Nárůst inflace obstaraly především cigarety, které zdražovaly už v únoru, a pohonné hmoty. Do cen benzínu a nafty se totiž začalo promítat nedávné zvýšení světových cen ropy, jež mírně korigovaly její předchozí dramatický propad. I tak ovšem jsou ceny pohonných hmot výrazně nižší, než byly loni, a tak pozitivně přispívají ke zlepšování reálné finanční situace firem i domácností," řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám