Hlavní obsah

Práce v cizině Čechy táhne, nejvíce jich míří do Británie a Německa

Novinky, tov

Čechů, kteří cestují za prací do evropských zemí, přibylo. Loni jich bylo 110 400, tedy o téměř 55 tisíc více než v roce 2006 a o 13 tisíc víc než v roce 2013. Vyplývá to z údajů evropské služby zaměstnanosti Eures, která spadá pod Úřad práce ČR.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Londýnský Big Ben

Článek

Podle národního koordinátora Eures Miroslava Chytila míří Češi za obživou zejména do Velké Británie, Německa, Rakouska a severských zemí, přičemž tamní zaměstnavatelé mají zájem hlavně o profese ve zdravotnictví, gastronomii, službách a v technických oborech.

"V současné době je velká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících, jako jsou elektrikáři, pekaři a truhláři. Zaměstnavatelé také hledají sezónní pracovníky v turistickém ruchu a v zemědělství," uvedl Chytil.

Počty občanů ČR zaměstnaných na území vybraných států EU a Švýcarska
20062014
Velká Británie17 40037 100
Německo12 40431 753
Rakousko6 68012 742
Švýcarsko1 4406 219
Itálie4 1155 561
Irsko4 5244 256
Slovensko1 0652 525
Celkem z ČR54 654110 394
Zdroj: Eures

Právě Eures pomáhá lidem s hledáním zaměstnání v zahraničí. V rámci jeho sítě funguje přes 900 poradců, z toho 19 je na krajských pobočkách Úřadu práce ČR.

Nejen pro mladé

Do zahraničí vyjíždějí za prací nejčastěji mladí lidé, ale rozhodují se pro ni i dříve narození. Uchazeči nad 50 let v EU nacházejí práci například jako řemeslníci, v sociální oblasti a ve zdravotnictví, uplatní se v gastronomii, jako řidiči nákladních automobilů, řezníci, v technických oborech nebo ve zpracovatelském průmyslu, uvádí úřad.

Část z nich, především v příhraničních oblastech, do zaměstnání denně dojíždí, další pak vyjíždějí za hranice na delší dobu. Nejčastěji do SRN, Rakouska, na Slovensko nebo třeba do Irska.

„Odchod za prací do zahraničí je velká životní změna, ale také příležitost, zejména v pozdějším věku. V momentě, kdy uchazeč nad 50 let nemůže najít práci v Česku, je například péče o seniory v příhraničních oblastech s Německem optimální příležitostí. Sice se musí přizpůsobit jiné mentalitě, firemní kultuře nebo plnit jazykové požadavky zahraničních zaměstnavatelů, na druhou stranu ale většinu lidí po padesátce už doma neváže starost o malé děti a tuto výzvu tedy lze přijmout,“ říká Petr Langer, specialista na segment práce.

Přesné údaje o vycestování občanů ČR za prací do ciziny nicméně stát nemá, protože to Češi nemusí hlásit, uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

V případě, že se lidé při hledání práce v zahraničí obrátí na nějakou agenturu, měli by si podle Beránkové mimo jiné ověřit, jestli má od pracovního úřadu povolení zprostředkovávat zaměstnání do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám