Hlavní obsah

Travel Service odkoupil třetinu akcií ČSA

Praha
Aktualizováno

Největší český letecký dopravce Travel Service se stal druhým největším akcionářem v Českých aeroliniích. Dokončil totiž odkup 34 procent akcií v rámci opce od Korean Air. Travel Service spolu s Českým aeroholdingem, který vlastní pětinový podíl, tak budou mít v ČSA většinu. Korean Air vlastní 44 procent akcií. Vyplývá to z úterních informací od firem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Třetinový podíl Travel Service získal právě od Českého aeroholdingu. Na podíl nejprve uplatnil opci Korean Air a následně jej převedl na Travel Service. České aerolinie si tak udrží statut evropského dopravce. Transakci loni v prosinci schválila Evropská komise a také čtyři příslušné národní soutěžní úřady.

"Během následujících několika týdnů bude Travel Service ze své nové pozice akcionáře zjišťovat skutečný stav v Českých aeroliniích. Z dosud nepotvrzených informací vyplývá pouze to, že od doby podepsání smlouvy s Korean Air Lines poklesl vlastní kapitál společnosti České aerolinie o zhruba 500 miliónů korun, čímž se dostal do záporných čísel v řádu stovek miliónů korun a kumulovaná ztráta společnosti se přiblížila částce 5,5 miliardy korun," uvedla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Český aeroholding sanovat podporou 152 miliónů korun. Společnost v letošní letní sezoně počítá s provozem celkem 17 letounů. Hlavní část flotily tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozují jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

Travel Service je největší českou leteckou společností, která od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandovala a dnes působí v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Travel Service provozuje charterové lety, pravidelné linky pod obchodní značkou SmartWings a privátní lety kategorie Business Jet.

Reklama

Související články

Brusel schválil vstup Travel Service do ČSA

Evropská komise v pátek souhlasila s převzetím Českých aerolinií společnostmi Travel Service a Český aeroholding (ČAH). V tiskové zprávě uvedla, že transakce...

Výběr článků

Načítám