Hlavní obsah

Firmy si více půjčují, nesplácí pět procent z nich

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé se nebojí zadlužovat. Na stroje, zařízení, auta, počítačové sítě a další věci do firem si vzali úvěry ve výrazně větších objemech než rok předtím. Drtivá většina se splácením problémy nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Potvrzují to data z Nebankovního registru klientských informací CRIF i výsledky největších úvěrových a leasingových firem na trhu sdružených v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA).

Objem dluhu obchodních společností evidovaný nebankovním registrem CRIF dosáhl ke konci loňského roku částky 100,9 miliardy korun, a byl tak meziročně vyšší o 12,1 miliardy korun.

Více než dvě pětiny tvořil finanční leasing, třetinu investiční úvěr. Necelých 14 procent představovaly splátkové prodeje a 12,1 procenta podle CRIF vykázal operativní leasing.

„Loni se investiční pesimismus téměř vytratil,“ tvrdí předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková. Celkově loni leasingové a úvěrové společnosti sdružené v asociaci poskytly podnikům úvěry za 98,35 miliardy korun.

Nejvíce půjček na nákup strojů 

Jen na nákup strojů loni poskytli členové asociace 22,4 miliardy korun formou podnikatelských úvěrů a leasingu, což je meziročně o 19,1 procenta více.

Nejvyšší částku připadající na jednu společnost vykázal v nebankovním registru CRIF právě operativní leasing – 4,5 miliónu korun. Na jednu společnost připadlo v průměru 2,9 smlouvy. Průměrná částka dluhu na jednu otevřenou smlouvu dosáhla 700 tisíc korun.

Nesplácí 2700 firem 

„Koncem posledního čtvrtletí roku 2014 dosáhl objem dluhu obchodních společností ohrožený nesplacením 0,96 miliardy korun. Počet společností s problémy se splácením dluhu se meziročně o něco snížil na 2700, ale průměrná částka dluhu ohrožená nesplacením se zvýšila na 361 tisíc korun,“ konstatuje ve své analýze CRIF.

Z celkového počtu obchodních společností s dluhem mělo loni obtíže se splácením pět procent firem a dluh ohrožený nesplacením se na celkovém objemu dluhu obchodních společností podílel jedním procentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám