Hlavní obsah

Tablet, digitální teploměr nebo kondomy. Statistici mění seznamy pro výpočet inflace

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští statistici při výpočtu inflace aktualizují seznamy zboží ve spotřebním koši, aby odpovídaly moderní spotřebě. Místo cen PC proto sledují ceny tabletů a místo DVD přehrávače blu-ray. Přibývají také položky zboží z e-shopů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve Velké Británii letos přidali do spotřebního koše elektronické cigarety a ceny streamingu hudby z internetu, informoval nedávno server BBC. Tyto položky čeští statistici při počítání růstu cen zatím nesledují, zato od roku 2013 na seznam zařadili matrace s taštičkovými pružinami a digitální teploměr.

V přehledech změn v posledních třech letech, které poskytl Novinkám Český statistický úřad (ČSÚ), v uvedeném roce také poněkud překvapivě figuruje mezi novými položkami kondom (cena za balení tří kusů). Někdy se pouze mění název podobného produktu, aby odpovídal označení na pultech obchodů, jak ukazuje nahrazení položky „elektrický ruční šlehač“ za „elektrický tyčový mixér“.

Od loňského roku nahradil nově tablet osobní multimediální počítač a místo cen DVD rekordérů v e-shopech statistici evidují ceny blu-ray přehravačů.

Změny se netýkají jen nových technologií. Od začátku letošního roku sledují statistici ceny červeného a bílého vína za 0,75 litru, což odpovídá běžnému obsahu lahví v obchodech. Dosud počítali ceny za litr vína, které jsou typické spíš pro stáčené víno ve sklípcích a vinotékách.

Silnější skútry

U některého zboží pouze nahradí zástupce výrobkem s vyšším výkonem nebo kapacitou. Od letoška proto počítají ceny skútru do objemu motoru 125 centimetrů kubických, zatímco dosud jen do objemu 50 centimetrů kubických. Paměťové „flash“ disky 4-8 GB nahrazují 4-16 GB. Postupně přibývá položek, jehož ceny statistici sledují separátně v kamenných obchodech a e-shopech. U internetových obchodů tak od ledna sledují ceny elektrických chladniček a dětských kočárků.

„V současné době obsahuje spotřební koš zhruba 700 položek. Počet cenových reprezentantů ve spotřebním koši se průběžně aktualizuje, a to většinou od ledna příslušného roku. Upravují se popisy stávajících reprezentantů, provádějí se i jejich záměny nebo se zařazují do spotřebního koše úplně nové položky. Týká se to v průměru 10 až 20 položek ročně,“ řekla Novinkám vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Změny v metodice statistici projednávají každý rok s poradní komisí, ve které jsou také zástupci ministerstev, ČNB, výzkumných ústavů a univerzit.

Inflace - Deflace

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (tj. kupní síly) dané měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje - je-li v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož koše zboží a služeb spotřebitel potřebuje čím dál více jednotek měny dané země. V praxi je inflace v oblasti spotřebitelských cen měřena jako přírůstek tzv. indexu spotřebitelských cen. V ČR inflaci měří Český statistický úřad, na jehož internetových stránkách lze nalézt podrobnosti o měření inflace v ČR.

Pokles inflace je označován jako dezinflace.

Pokud většina cen v ekonomice opakovaně klesá, hovoříme o deflaci.

Zdroj: ČNB

Podle odhadů analytiků zrychlil růst spotřebitelských cen v březnu na 0,3 procenta z únorových 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám