Hlavní obsah

Hračky mořské panny a sada pistolí z Číny ohrožují plodnost, jsou plné ftalátů

Hygienici varují před dvěma nebezpečnými hračkami původem z Číny, které se objevily na českém trhu. Dětská sada s pistolemi, dalekohledy a terči i plastová panenka představující mořskou pannu obsahují nadlimitní množství ftalátu, který může negativně ovlivňovat plodnost. Informovala o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Panenky s nadlimitním množstvím ftalátu

Článek

Dětský policejní set "Pistole" s rusky psanými texty na obale obsahuje dvě černo-stříbrné pistole s černými dalekohledy, podstavec se třemi terči a šesti plastovými šípy s přísavkami. Právě v materiálu přísavek šípů našli inspektoři o několik řádů překročené povolené množství ftalátů.

„Riziko spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,” uvedla mluvčí.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Hygienici varují i před touto dětskou sadou s pistolemi

Vysoké množství ftalátů našla kontrola také v panenkách Mermaid Beauty. Hračka je asi 25 centimetrů velká. Představuje mořskou pannu s dlouhými vlasy oblečenou do krátkého barevného topu a sukně, a to v různých barevných kombinacích i účesech. Panenka je zabalena do barevné skládačky s plastovým průhledem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám