Hlavní obsah

Stavebnictví v Česku od začátku roku mimořádně roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební produkce v lednu meziročně vzrostla o 5,8 procenta. Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Po sedmiprocentním propadu v prosinci se tak stavebnictví vrátilo k pozitivnímu vývoji, který vykazovalo od loňského září do listopadu. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Za celý loňský rok stoupla stavební produkce podle revidovaných výsledků reálně o 4,3 procenta.

Letošní leden měl zároveň v porovnání s loňským o jeden pracovní den méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tak stavební výroba zvýšila dokonce o 8,5 procenta.

„Až nečekaně velmi dobrými výsledky se může pochlubit stavebnictví hned na začátku nového roku. Je to velmi dobrá zpráva, zvláště když vezmeme silný srovnávací základ z loňského roku dosaženého díky mírné zimě,“ komentoval výsledky stavebnictví analytik ČSOB Petr Dufek.

Stavebnictví má podle něj našlápnuto k dosažení velmi solidního růstu, který bude postupně umazávat dřívější ztráty produkce způsobené škrty na straně veřejného i soukromého sektoru.

Stavebníci v prvním měsíci letošního roku dokončili 2005 bytů, což je proti loňskému lednu nárůst o 13,8 procenta. Započali však s výstavbou pouze 1384 bytů, tedy o 30 procent méně než ve stejném období loňského roku. Počet vydaných stavebních povolení meziročně stoupl o 2,9 procenta, úřady jich vydaly 5270.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se staví nejvíc bytů za pět let

Developeři v Praze v roce 2014 zahájili stavbu 3 625 bytů, což je nejvíce od roku 2009. Sázejí na to, že loňské oživení prodejů bude pokračovat. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám