Hlavní obsah

Ústavní soudci se zastali původních majitelů práv Krtečka

Firma Jerry Fabric nesmí prodávat ložní prádlo a ručníky s postavou Krtečka, stejně tak nesmí prodávat hračky s Krtečkem firma Bino Europe. Ústavní soud totiž vyhověl stížnostem výrobce povlečení Zdeňka Matějovského a výrobci hraček Detoa Albrechtice ve sporu o licence na Krtečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výroba dřevěných hraček ve firmě Detoa Albrechtice v Jiřetíně pod Bukovou

Článek

Ústavní soud zrušil výrok Vrchního soudu v Praze. Ten se musí sporem znovu zabývat. Platí proto předběžné opatření krajského soudu uložené firmám Jerry Fabrics a Bino Europe, vyplývá z úterních nálezů Ústavního soudu.

Matějovský i firma Detoa Albrechtice získali licenci v minulosti od autora Krtečka Zdeňka Milera. Firmy Jerry Fabrics a Bino Europe ji koupily později od společnosti Little Mole reprezentované Milerovou vnučkou Karolínou.

Výrobky s Krtečkem nabízejí všechny čtyři firmy

Ústavní soud se však sporem o licence vůbec nezabýval, řešil procesní stránku. "Dospěl k závěru, že vrchní soud pochybil, když nepostupoval podle platného rozvrhu práce," vysvětlila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Vrchní soud podle nálezu porušil právo na zákonného soudce. Spory totiž řešil senát specializovaný na duševní vlastnictví a ochranu hospodářské soutěže, a nikoliv senát specializovaný na autorské právo, což je užší pojem.

Obchodní partneři Milerovy vnučky podle dřívějšího vyjádření advokáta firem Matějovský a Detoa předběžná opatření před jejich zrušením vrchním soudem stejně nedodržovali. Také v současnosti lze výrobky s Krtečkem stále nalézt v nabídce všech čtyř firem, jichž se nálezy bezprostředně týkají.

Spor o dědictví

Za Milerova života spravovala licence na použití Krtka advokátka Milena Fischerová, jíž také autor v roce 2006 určil jako správkyni svého dědictví. Po jeho smrti ale vystoupila Milerova vnučka Karolína se smlouvou, na jejímž základě začala podnikat s licencemi. Fischerová smlouvu považuje za neplatnou. Za celou dvacetiletou vzájemnou spolupráci ji prý Miler o smlouvě s vnučkou neinformoval.

Milerová v minulosti uvedla, že Fischerová o její licenční smlouvě věděla od začátku. Zároveň uvedla, že smlouvy nestojí proti sobě a lze na jejich základě podnikat paralelně.

Fischerová se snažila žalobou dosáhnout vyslovení neplatnosti smlouvy, na jejímž základě Milerová podniká. Loni v únoru soud žalobu zamítl. Samotné dědické řízení dosud podle dostupných informací neskončilo.

Pro generace dětí patří Krteček a jeho přátelé k nejoblíbenějším hrdinům, což se projevuje nejen na prodeji knih a vysílacích práv, ale také řady dalších výrobků, od hraček přes domácí potřeby až k textilu. Postava Krtka mohla podle odhadu českých vydavatelů Milerovi vydělat až 200 miliónů korun, i dnes Milerovo dílo vydělává ročně milióny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám