Hlavní obsah

Česká ekonomika roste rychleji, než statistici čekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika loni ve čtvrtém čtvrtletí rostla meziročně o 1,5 procenta, tedy rychleji než podle předběžného odhadu. V něm Český statistický úřad (ČSÚ) před dvěma týdny uváděl růst o 1,3 procenta. Dvouprocentní růst hrubého domácího produktu za celý loňský rok statistici v dnešních zpřesněných údajích potvrdili.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Růst podpořil podle statistiků hlavně automobilový a zpracovatelský průmysl. V oblasti služeb rostla ve čtvrtém čtvrtletí významně doprava, obchod, oblast nemovitostí a veřejná správa. Naopak stavebnictví, zemědělství či služby pro podniky mírně klesaly.

ČSÚ zlepšil také údaje o mezičtvrtletním růstu ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí. HDP se ve srovnání se třetím čtvrtletím zvýšil o 0,4 procenta, původně statistici odhadovali růst o 0,2 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak zůstalo shodné se třetím čtvrtletím.

Meziroční růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil. V prvním až třetím kvartálu se totiž růst držel nad dvěma procenty. Negativní vliv mělo podle ČSÚ předzásobení tabákovými výrobky koncem roku 2013, které se v roce 2014 neopakovalo a vedlo k výraznému snížení výběru spotřební daně.

„Ve srovnání s čísly za první tři kvartály vypadá konec roku smutně, avšak vzhledem k dřívějšímu předzásobení cigaretami před zvýšením spotřebních daní nepovažujeme 1,5 procenta vůbec za špatné číslo,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Českou ekonomiku podle něj v závěru roku poháněla spotřebitelská poptávka spolu s investicemi. „Růst hospodářství se tak odpoutal od své primární závislosti na exportu směrem k domácí poptávce, což znamená další posílení solidních základů pro další růst tuzemské ekonomiky,“ dodal analytik. Růst podle něj táhnou nejen výborné výsledky automobilek, ale i další průmyslové obory jako strojírenství a plastikářský průmysl.

Reklama

Související články

Německá ekonomika roste rychleji, než se čekalo

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předešlém kvartálu. V pátečním předběžném odhadu to sdělil...

Výběr článků

Načítám