„V provozovně rychlého občerstvení s přípravou teplých pokrmů Asijské bistro na ulici Lipovská v Jeseníku inspektoři zjistili zásadní nedodržení hygienických požadavků, mimo jiné výskyt mrtvých i živých škůdců – rusa domácího – v přípravně masa, ve skladu i v hlavní části výroby teplých pokrmů,“ uvedl mluvčí.

Stav podlah a stěn podle Kopřivy neumožňoval důkladnou očistu a v celé provozovně inspekce zjistila nečistoty v důsledku dlouhodobého zanedbání úklidu, například zbytky surovin a pokrmů na podlaze a vrstvy zaschlých mastných nečistot v elektroinstalaci a vzduchotechnice umožňující výskyt škůdců.

Stav nádobí v restauraci Li de

Stav nádobí v restauraci Li de

FOTO: SZPI

Čínská restaurace a bistro Li de v Bozděchově ulici v Praze 5 nabízí kolem 90 pokrmů. "Suroviny se nacházely v silně znečištěných obalech. Sporáky, digestoře pro odtah par a okolní stěny byly silně znečištěné vrstvami mastných nečistot," doplnil Kopřiva s tím, že provozovatel dlouhodobě neudržoval v čistotě skladové prostory a v kuchyni netekla teplá voda.

V baru na náměstí ČSA ve Stodu na Plzeňsku netekla při kontrole ani studená voda.

V baru na náměstí ČSA ve Stodu na Plzeňsku netekla při kontrole ani studená voda.

FOTO: SZPI

Voda chyběla i v baru vietnamského majitele na náměstí ČSA ve Stodu na Plzeňsku.

"Provozovatel neměl zajištěný přívod teplé vody a v době kontroly netekla ani studená voda. V provozovně tak nebylo možné zajistit základní hygienické podmínky pro mytí použitého výčepního skla a ostatního nápojového nádobí," dodal Kopřiva.

Inspekce nařídila provozovatelům porušení předpisů odstranit a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.