Hlavní obsah

Kde žijí nejbohatší lidé světa

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze 47 miliónů lidí, kteří tvoří jedno procento světové dospělé populace s největším majetkem, jich 18 miliónů žije v USA, čtyři milióny v Japonsku a 3,5 miliónu ve Francii. Píše o tom server BBC s odkazem na studii banky Credit Suisse.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, kde žije procento nejbohatších lidí světa

Článek

Nevládní organizace Oxfam nedávno upozornila na to, že procento nejbohatších bude brzy vlastnit větší majetek než zbytek světové populace dohromady. [celá zpráva]

Rostoucí majetková nerovnost ve světě byla podle BBC častým tématem letošního Světového ekonomického fóra v Davosu.

Studie banky Credit Suisse odhadla celkový majetek domácností v roce 2014 na 263 biliónů dolarů. Jedná se o čistý majetek po odečtení dluhů, jako například nesplacených hypoték na domy a podobně.

Stačí 20 miliónů

Procento nejbohatších tvoří podle studie 47 miliónu lidí (počítá jen dospělé, včetně dětí čítá světová populace nyní přes sedm miliard lidí). Mezi ně se vejde vedle miliardářů typu Billa Gatese či nejbohatšího Čecha Petra Kellnera mnoho lidí, kteří se za mimořádně bohaté nepovažují. Stačí, aby jejich majetek překročil 798 tisíc dolarů (19,8 miliónu korun). Takovým majetkem podle odhadů v Česku disponuje téměř dvacet tisíc lidí.

Jak je vidět z mapy, nejvíce z tohoto procenta bohatých žije ve Spojených státech, Japonsku, Francii, Velké Británii a  Německu.

Největší zastoupení takto bohatých lidí v populaci má Švýcarsko, kde odpovídající majetek vlastní každý desátý z osmimiliónové populace.

Nesrovnávají ceny

Největší evropská ekonomika Německo se ve srovnání umístila za Velkou Británií kvůli většímu podílu nájemního bydlení, píše BBC.

Srovnání nepočítá s rozdílnými cenami, upozorňuje server. Za půl miliónu liber (18,6 miliónu korun) je například možné pořídit byt s jednou ložnicí v centru Londýna, zatímco jinde luxusní rezidenci.

Statistika také nesrovnává příjmy. V důsledku toho řada dobře placených lidí na Západě může spadnout do dolní poloviny podle bohatství, protože stále splácejí půjčku na studia nebo žijí na vysoké noze a veškerý příjem utratí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám