Hlavní obsah

Křetínského firma nabízí za Pražské služby 3,2 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odpadová společnost AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského, nabídla Praze skoro 3,2 miliardy korun za většinový podíl v Pražských službách. Zároveň navrhuje vytvoření společného podniku, jehož prostřednictvím by AVE CZ a Praha provozovaly spalovnu v Malešicích. Vyplývá to z dopisu, který zaslala radním hlavního města a který má ČTK k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Křetínský prostřednictvím AVE CZ od loňského roku ovládá zhruba pětinu Pražských služeb.

Z informací ČTK vyplývá, že nabídku zaslala firma Praze loni v září, znova ji zopakovala nové radě v prosinci. AVE CZ chce koupit 76,9 procenta akcií, které město v Pražských službách v současnosti drží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Nabídka přišla 13. prosince, zatím jsme ji neměli příležitost důkladně zanalyzovat, neboť prioritou bylo a je zajištění svozu odpadu po 31. lednu," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). "Nicméně budeme ji (nabídku) pečlivě zvažovat a bude předmětem koaličních jednání," doplnila.

Spory v pražských ulicích

AVE CZ loni v Pražských službách získala 19,32 procenta akcií. O jejich koupi a tudíž i ovládnutí Pražských služeb roky usilovalo samotné město.

Křetínského společnost však Prahu předešla a hlavní město se poté snažilo lukrativní svoz komunálního odpadu vyčlenit z Pražských služeb pod Technickou správu komunikací, kterou Praha stoprocentně vlastní.

Spor se následně přenesl do ulic Prahy, kde se objevily na stejných místech kontejnery AVE i Pražských služeb. Pražští radní se nakonec v říjnu usnesli, že odpad budou v následujících třech měsících dál svážet Pražské služby a dosavadní subdodavatelé.

Pražské služby, které předloni měly čistý zisk 66,8 miliónu korun při tržbách 2,9 miliardy korun, se v hlavním městě starají o odvoz odpadu.

Před několika lety Praze skončila dlouholetá smlouva, od té doby ji politici několikrát bez výběrového řízení prodloužili. Nynější dohoda končí v závěru ledna. Nová koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice připravuje desetiletý tendr za zhruba 13 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám