Hlavní obsah

Pražská burza zahájila nový rok růstem, její web měl ale problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Internetové stránky pražské burzy měly v pátek technické problémy. Z webu v závěru seance zmizely aktuální výsledky obchodování i pohyb burzovního indexu PX. Mluvčí burzy Jiří Kovařík řekl, že brzy by měla být internetová stránka zase funkční.

Článek

Do nového roku pražská burza vstoupila růstem, dařilo se hlavně finančnímu sektoru. Podle serveru Patria.cz index PX v prvním obchodním dnu roku posílil o 1,6 procenta.

Analytik Martin Oliva z Patria Finance uvedl, že na růstu indexu PX měly hlavní zásluhu akcie Erste Group Bank, které v pátek přidaly 3,7 procenta na 549,80 Kč za kus.

"Erste velmi dobře sekundovala Komerční banka s růstem o 2,2 procenta na 4845 Kč a dařilo se také pojišťovně VIG, jejíž akcie získaly 1,1 procenta na 1043 Kč," dodal. Skoro šestiprocentní růst podle něj zaznamenaly akcie mediální společnosti CME.

ČEZ, který bývá nejobchodovanějším titulem, pátek uzavřel "na zelené nule", obchodování skončily akcie podniku na ceně 591,60 Kč. "Poměrně slušně si vedly i defenzivní tituly - O2 rostlo o 0,9 procenta na 235,10 Kč, výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens přidal 0,7 procenta na 644,50 Kč a Philip Morris ztratil 0,5 procenta na 10.770 Kč," dodal Oliva.

Česká měna v pátek posílila o sedm haléřů k euru na 27,66 Kč/EUR, k dolaru oslabila o 26 haléřů na 23,03 Kč/USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám