Hlavní obsah

Alternativní taxi Uber čelí vlně zákazů po celém světě

Novinky, tov

Pěti zákazům čelí v jediném týdnu alternativní taxislužba Uber, když jej po Thajsku a Nizozemsku zakázalo Španělsko. Kvůli znásilnění musel Uber skončit v indickém Dillí a činnost mu zastavilo i americké město Portland v Oregonu.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Světle fialová barva ukazuje, kde všude Uber ve světě funguje. Červeně jsou označená místa, kde čelí zákazu nebo žalobám. Zelená znamená regulovaný provoz.

Článek

S Uberem se začaly podle serveru Business Insider soudit i americká města San Francisco a Los Angeles. Důvodem žaloby je, že firma údajně dostatečně neprověřuje své řidiče. Ironií je, že Uber sídlí právě v San Francisku.

Soudce obchodního soudu v Madridu v úterý rozhodl, že řidiči Uberu nemají povolení pro přepravu cestujících ve Španělsku, a nařídil firmě, aby poskytování své služby ve Španělsku pozastavila. Telekomunikačním firmám a společnostem umožňujícím elektronické platby zároveň nařídil, aby zakázaly provádění transakcí pro Uber. [celá zpráva]

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Záběr na aplikaci Uber nad ulicemi thajského Bangkoku

Ve stejný den rozhodlo o zákazu Uberu také Thajsko a o den dříve Nizozemsko. V  indickém Dillí musela služba skončit poté, co řidič znásilnil pasažérku. [celá zpráva]

Další řidič Uber je podezřelý ze znásilnění v americkém Chicagu, uvedla agentura Reuters.

V Německu v září soud ve Frankfurtu zrušil předběžný zákaz, jež vydal ve zrychleném řízení. Rozhodnout má klasický soudní spor.

Regulovaně mezitím Uber začal fungovat v Singapuru a po rozporných prohlášeních o jeho legalizaci uvažuje Vietnam.

V Praze dostal v září řidič Uberu pokutu za to, že neměl ve vozidle platnou smlouvu o přepravě. Řidičům hrozí pokuta až 50 tisíc. [celá zpráva]

Uber zákazníkům umožňuje spojit se prostřednictvím stažené mobilní aplikace s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Nevlastní žádné vozy taxi, ani nezaměstnává řidiče. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Proti službám Uberu se v řadě zemí vzedmula vlna odporu mezi tradičními taxikáři, kteří si stěžují, že jejich konkurenti nemusejí na rozdíl od nich platit licence a dělat si zkoušky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám