Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku se drží nad sedmi procenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na stejné úrovni jako v říjnu, tedy 7,1 procenta. Počet lidí bez práce klesl o 2130 na 517 508. Uvedl to v pondělí Úřad práce ČR. Volných míst oproti předchozímu měsíci přibylo 1180 na celkových 59 397.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Proti loňskému listopadu je míra nezaměstnanosti o 0,6 procentního bodu nižší. Lidí bez práce meziročně ubylo o 47 805 a míst naopak přibylo o 21 896.

„Poměrně dobrou kondici vykazují průmyslové podniky. Roste tak jejich zájem o nové pracovníky,” sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují kromě oživení ekonomiky také dobíhající sezónní práce, především ve stavebnictví, službách, gastronomii, hotelnictví, lesnictví, povrchových lomech a částečně ještě pořád i v zemědělství,” doplnila.

Zaměstnavatelé měli podle ní největší zájem například o pracovníky v gastronomii či administrativě, ale v některých regionech třeba i o instruktory lyžování. Tradičně velká je stále poptávka po technických profesích napříč všemi obory.

Koncem roku může nezaměstnanost růst

Nejnižší nezaměstnanost ke konci listopadu hlásily opět okresy Praha-východ s 3,3 procenta, Benešov s 3,9 procenta a Rychnovsko 4,1 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 34 okresů.

Nejvyšší byla nezaměstnanost jako obvykle na Mostecku s 12,6 procenta, na Ústecku a Bruntálsku, kde shodně dosáhla 12,4 procenta, a na Karvinsku s 11,9 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo celkem 50 okresů. Nejvýrazněji ubylo lidí bez práce na Benešovsku, a to o 3,3 procenta oproti říjnu. Naopak nárůst evidoval úřad práce ve 26 regionech, z toho největší na Jesenicku, kde nezaměstnaných přibylo o 6,4 procenta.

V příštích měsících bude podle pracovního úřadu nezaměstnanost stagnovat, ale možná i mírně vzroste. „Tento vývoj je pro přelom roku charakteristický. Do evidence úřadu práce se hlásí sezónní pracovníci nebo například živnostníci, kteří dočasně přeruší svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí,” dodala mluvčí úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám