Hlavní obsah

Růst tržeb obchodníků zpomalil, dobře se prodávají auta a elektronika

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maloobchodní tržby v Česku v srpnu zpomalily meziroční růst na 2,7 procenta z červencových 6,2 procenta. K srpnovému růstu nejvíce přispěl prodej aut a nepotravinářského zboží, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel proti loňsku vzrostly o 7,8 procenta.

Zvýšení tržeb v samotném maloobchodě nejvíce ovlivnil růst prodeje zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 24,9 procent) a oděvů a obuvi (o 11,7 procenta), uvedl ČSÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšší růst zaznamenal maloobchod s počítačovým a komunikačním zařízením, kde tržby stouply o 12,7 procenta.

Zájem o elektroniku roste

„Maloobchodní tržby dlouhodobě pozitivně podporují prodeje širokého sortimentu spotřební elektroniky. V hledáčku kupujících tak byla s příchodem nového školního roku zejména vybraná elektronika jako chytré telefony, tablety či notebooky,“ uvedl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

„Ve druhé polovině roku se dá očekávat vyšší nákupní apetit, který se bude zvyšovat s blížícím se koncem roku a vánoční sezónou. Zájem o domácí elektrospotřebiče, chytrá zařízení nebo třeba herní konzole, roste tradičně ke konci roku o desítky procent,“ dodal Weintritt.

Lidé utráceli také o desetinu více za sportovní zboží a dovolené. Naopak o 6,4 procenta klesly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím a o zhruba o dvě procenta v prodejnách potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám