Hlavní obsah

Ústavní soud přiznal poprvé slevu pracující důchodkyni i za loňský rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) tento týden vyhověl první individuální stížnosti důchodkyně, jíž finanční úřad nepřiznal slevu na dani z příjmu za rok 2013. Sporné zákonné ustanovení, kvůli kterému pracující důchodci o slevu přišli, již v létě soud zrušil z podnětu skupiny senátorů, pro letošek tedy mají pracující důchodci slevu jistou. Otázka posuzování roku 2013 ovšem zůstávala nejasná.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle nového nálezu, který soud zveřejnil na svém webu, nelze zrušené ustanovení zákona o daních z příjmu aplikovat ani v kauzách, které mají kořeny ještě v době jeho platnosti. Popřelo by to smysl výroku, jímž ÚS označil část zákona za protiústavní.

„Výrok tohoto nálezu by ztratil svůj význam, pokud by v případě, kdy ÚS dospěl k závěru o porušení ústavně garantovaného základního práva stěžovatelky v důsledku aplikace protiústavního zákona, orgány veřejné moci tento zákon opětovně aplikovaly, a způsobily tím znova zásah do základních práv a svobod,“ stojí v nálezu senátu se zpravodajem Jaroslavem Fenykem.

Finanční správa už chystá návod

Finanční správa ČR s ministerstvem financí nyní novou situaci analyzuje a hledá procesní možnosti, jak reagovat, uvedla na svých webových stránkách. V nejbližších dnech prý Finanční správa na webu zveřejní postup pro starobní důchodce a odpovědi na nejčastější dotazy k možnostem uplatnění slevy na dani za rok 2013.

Zákon ve zrušeném ustanovení říkal, že „daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu“. V praxi tak aktivní důchodci od začátku loňského roku přišli o možnost snížit si daňovou povinnost až o 24 840 korun ročně. Konkrétní částka je závislá na výši příjmů.

Finanční správa však v srpnu uvedla, že slevu na dani mohou pracující penzisté žádat pouze za letošní rok, za loňský to možné není.

Na téma slev pracujících důchodců se minulý týden vyjádřila i náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová.

„Finanční úřad opakovaně subjektům říká: ,O nic nepřijdete, je tam tříletá lhůta na to, abychom vám ty peníze vrátili, vyčkejte'. V okamžiku, kdy rozhodne nezávislý soud, finanční správa se podle toho k tomu postaví,“ uvedla Hornochová.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám