Hlavní obsah

Boje potápějí ukrajinskou ekonomiku, chybí valuty i příjmy z uhlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Stav ukrajinské ekonomiky se v důsledku občanské války stále zhoršuje. Oslabuje i ukrajinská hřivna, jejíž kurz zůstal po úterní intervenci centrální banky na 13,1 až 13,3 hřivny za dolar. Národní banka se snaží získat valuty mimořádným tlakem na ukrajinské firmy i podnikatele. Nově musejí vydělané peníze cizích států odevzdávat a měnit na hřivny.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Dvě továrny na výrobu trhavin pro uhelné doly obsadili povstalci a výbušniny používají v bojích a k ničení mostů. Na snímku jeden z železničních mostů v Doněcké oblasti zničený při střetech mezi armádou a vzbouřenci.

Článek

Kurz k dolaru je stejný jako v půlce dubna po anexi Krymu, kdy se hřivna prudce propadla. Před úterní intervencí byl kurz 11,9 až 12,3 hřivny za dolar. Ještě v lednu se na mezibankovním trhu platilo 8,3 hřivny. Euro se teď prodává až za 17,7 hřivny.

Kurz ke koruně je 1,6 koruny na hřivnu, zatímco před intervencí byl 1,75 a v lednu 2,5.

Zemi se nedostává valut. Národní banka zavedla nově nařízení, že podniky a podnikatelé, kteří mají sídlo na Ukrajině, musejí všechny valuty získané z exportu během následujících třech měsíců odevzdávat.

Od 12. května bylo v platnosti mírnější nařízení, kdy se to týkalo jen 50 procent příjmů z exportu. Opatření se týká nejen volně směnitelných měn, ale i ruského rublu.

Propad příjmů z uhlí

Výraznou ranou pro ukrajinskou ekonomiku je pozastavení těžby v Doněcké a Luhanské oblasti, kde se podle tajemníka ministra pro energetiku a uhelný průmysl Jurije Zjukova netěží v 30 až 35 dolech, z nichž je část zatopena. „Jen v červenci jsme přišli o 297 miliónů hřiven, výpadek proti plánu činil 315 tisíc tun uhlí. Od začátku května je to 420 000 tun.“

Problémem je také nedostatek trhavin v dolech, protože oba závody na jejich výrobu v Doněcku a Krásném Luči obsadili separatisté. Trhaviny používají v bojích, zlikvidovali s jejich pomocí několik mostů.

"Rusko si dobře uvědomuje, že rekonstrukce poničeného Donbasu nebude stát milióny, ale miliardy hřiven," prohlásil premiér Arsenij Jaceňuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám