Hlavní obsah

Argentinu dělí jen pár dní od dalšího bankrotu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí největší ekonomice v Latinské Americe hrozí ve čtvrtek již druhý státní bankrot za posledních 13 let. Podle ekonomů by výrazně uškodil hospodářství země, která se již nyní potýká s hospodářským propadem a s rostoucí inflací.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

"Společně budeme bojovat proti lichvářským supům," píše se na plakátě u vchodu do argentinského ministerstva financí v Buenos Aires.

Článek

„Argentina hraje tvrdě, snaží se získat čas a dohodnout ještě nějaký kompromis,“ řekl v rozhovoru pro CNN Money bývalý poradce argentinského ministra hospodářství Miguel Alberto Kiguel.

Argentina musí spor s věřiteli, kteří se po jejím státním bankrotu v letech 2001 a 2002 odmítli zapojit do restrukturalizace dluhu, vyřešit do středy. V opačném případě zemi hrozí již druhý státní bankrot za posledních 13 let.

Podle verdiktu americké justice z roku 2012 musí Argentina vyplatit žalujícím vlastníkům původních dluhopisů 1,33 miliardy dolarů (27,1 miliardy korun) plus úroky předtím, než vyrovná splatnou částku vlastníkům restrukturalizovaných dluhopisů. Konečný termín této splátky je 30. července. Podle Kiguela se země proti verdiktu už nemá kam dále odvolat.

Bojí se dalších požadavků

Argentina pošle do USA zástupce na jednání o svém dluhu, s prostředníkem se mají setkat v úterý. Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová mezitím odjela do Venezuely na jednání sdružení volného obchodu Mercosur, kde chce získat další podporu proti požadavkům „supích fondů“, jak věřitele v Argentině označují.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Dívka sbírá odpadky během demonstrace ve finanční čtvrti Buenos Aires.

„Bojí se, že když couvnou, tak se vzápětí objeví další žaloby a nakonec budou muset zaplatit možná deset, možná dvacet miliard dolarů,“ vysvětlil Kiguel. Taková částka odpovídá více než polovině současných devizových rezerv země.

S podmínkami restrukturalizace, tedy v podstatě s odpuštěním větší části dluhu, souhlasilo před 13 lety kolem 92 procent věřitelů.

Hrozí hluboká recese

Pokud se země ve čtvrtek ocitne v bankrotu, nebude si moci půjčovat na dluhopisových trzích a ještě to prohloubí recesi, ve které se ekonomika již nachází. Kiguel připomněl, že argentinské peso už má na černém trhu vůči dolaru o polovinu nižší hodnotu, než je oficiální kurz.

Obavy potvrzuje i bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu Claudio Loser, podle kterého v Argentině další bankrot znamená scénář „hluboké recese, snížení rezerv, ještě většího odlivu zahraničního kapitálu a nejistoty, která ochromí soukromé investice“.

Reklama

Výběr článků

Načítám