Hlavní obsah

V Opavě se bude vyrábět přes milión sušenek denně pro celou Evropu

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

V Opavě-Vávrovicích začala v pátek výstavba druhé výrobní haly společnosti Mondelez, která v Opavě vyrábí známé sušenky BeBe Dobré ráno, Oreo či Fidorka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Sušenky by se příští rok měly vyrábět ve dvou halách.

Článek

Do jednoho roku se továrna rozšíří o pět nových linek, počet zaměstnanců se díky téměř dvoumiliardové investici zvýší o dvě stovky pracovníků.

„Hledat budeme především technické operátory, údržbáře, ale už jsme začali nábory na inženýrských pozicích, protože jsme potřebovali posílit tým, který halu postaví. Je to jedinečná příležitost, kdy se mladí inženýři mohou něco naučit od těch zkušenějších,“ uvedl ředitel opavské továrny na sušenky Slavomír Pudiš.

Pro lidi se středním odborným vzděláním v potravinářských a technických bude určeno přibližně 90 procent pracovních míst. Uplatnění v opavské továrně najdou ale také operátoři, nástrojáři či zámečníci.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Sušenky by se příští rok měly vyrábět ve dvou halách.

Příležitost dostane také většina lokálních dodavatelů. Mouka a cukr budou dodávat především firmy z Moravskoslezského kraje. „Tato továrna nám díky navýšení výrobní kapacity pomůže udržet krok se zvyšující se poptávkou po našich produktech. Nové linky budou schopné vyrábět více než milión sušenek Oreo denně,“ řekl prezident pro kategorii sušenek společnosti Mondelez Europe Albert Mathieu.

Sušenka pro celou Evropu

Samotná hala by měla být hotová ještě do konce roku 2014. „Cílem je mít první linku, která bude vyrábět sušenky Oreo, v provozu někdy okolo srpna roku 2015,“ popsal Pudiš. Další linky začnou vyrábět vždy v tříměsíčních intervalech. „Za jeden rok tak nainstalujeme celkem pět linek, které budou vyrábět sušenky Oreo a BeBe Dobré ráno pro celou Evropu,“ doplnil Pudiš.

Americká společnost Mondelez International působí v Česku a na Slovensku od roku 1992. V současné době zaměstnává po celém světě přibližně 110 tisíc pracovníků.

Mezi její nejznámější výrobky patří čokoláda Milka, káva Jacobs a sušenky Oreo. V Česku a na Slovensku hrají významnou roli také BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka či Miňonky.

Historie továrny Opavia sahá až do roku 1840. V roce 1997 se přestěhovala do Vávrovic, kde nyní zaměstnává 670 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám