Hlavní obsah

Sharp šetří, zvažuje odchod z evropského trhu

Japonská společnost Sharp Corp. jedná se společnostmi z Tchaj-wanu a Turecka o poskytnutí licence na výrobu a prodej domácích spotřebičů pod značkou Sharp v Evropě. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Sharp se tak snaží snížit své náklady v době, kdy prodej v Evropě stagnuje.

Foto: Sharp

Televizor Sharp

Článek

Zdroj upřesnil, že Sharp jedná s tchajwanskou TPV Technology o poskytnutí práva na výrobu a prodej televizorů s obrazovkou z tekutých krystalů (LCD) v Evropě. Jednání se dotkla i možného prodeje továrny Sharpu na televizory v Polsku.

Sharp rovněž jedná s mateřskou firmou tureckého výrobce elektroniky Vestel o poskytnutí licence na prodej bílého zboží v Evropě. Zdroj však dodal, že jednání jsou zatím v počáteční fázi a nic ještě nebylo rozhodnuto.

Společnost v reakci na zprávy o odchodu z Evropy uvedla, že zvažuje různé možnosti restrukturalizace svých evropských operací. Podle dalšího zdroje Sharp také uvažuje o prodeji svého podílu ve společném podniku na výrobu solárních panelů s italskou energetickou společností Enel.

Firma Sharp za rok do konce března 2013 vykázala masivní čistou ztrátu 545,4 miliardy jenů (107,8 miliardy Kč). Od té doby snižuje náklady a stahuje se z neziskových operací. Loni se už společnosti podařilo vykázat zisk 11,6 miliardy jenů a letos čeká zvýšení zisku na 30 miliard jenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám