Hlavní obsah

Poškozených cestovní agentury Aloha přibývá, škoda je přes milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 40 poškozených se přihlásilo policii v kauze zkrachovalé cestovní agentury Aloha z Děčína. Škoda, kterou vyčíslili, přesáhla milión korun. Řekla to děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili.

Foto: archiv autora

Ilustrační foto

Článek

Agentura ukončila činnost na konci ledna. Zájezdy u ní měly zaplacené desítky lidí. Kriminalistům už se podle mluvčí přihlásily kromě fyzických osob i dvě cestovní kanceláře.

"Cestovní kanceláře realizovaly zájezdy, za které nedostaly zaplaceno," řekla mluvčí. Většina poškozených klientů je z Děčínska a Ústecka.

Škoda ale bude zřejmě mnohem vyšší. Kriminalisté dál prověřují všechny smlouvy, které agentura uzavírala. "Jednatel agentury s policií spolupracuje. Zatím nebyl z ničeho obviněn," doplnila Trypesová.

Majetek za čtyři tisíce

Agentura podala sama na sebe návrh na insolvenci, krajský soud ho ale v únoru zamítl. Podle dokumentů, které jednatel společnosti Jan Kotek dodal soudu, se firma potýkala s finančními problémy minimálně od loňského léta, přesto zájezdy dál prodávala.

Dlužnou částku Kotek v návrhu vyčíslil na více než 6,2 miliónu korun. Agentura dluží klientům, největší pohledávky má ale u bank a cestovních kanceláří. Cenu majetku agentury vyčíslil Kotek na 4000 korun.

Vzhledem k tomu, že agentury jako zprostředkovatelé na rozdíl od cestovních kanceláří nemusejí mít zákonné pojištění, klienti zřejmě nedostanou zpět všechny peníze, které za neuskutečněné zájezdy zaplatili. Povinné pojištění nově i pro agentury navrhuje v chystané novele ministerstvo pro místní rozvoj. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám