Hlavní obsah

Číňané stávkují. Výroba v největší továrně na tenisky stojí

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávka desítek tisíc zaměstnanců ochromila tento týden výrobu firmy Yue Yuen Industrial, která je největším výrobcem sportovní obuvi na světě a dělá boty pro značky Nike, Adidas, Reebok, New Balance nebo Converse.

Foto: Stringer/china, Reuters

Stávkující zaměstnanci protestují před jedním ze závodů největšího výrobce sportovní obuvi Yue Yuen Industrial.

Článek

Stávka patří mezi největší v zemi za posledních několik let, uvedla agentura Reuters.

Od začátku týdne se k protestům postupně přidalo až 40 tisíc zaměstnanců v sedmi z deseti továren firmy ve městě Tung-kuan. To se nachází na jihu Číny v oblasti delty Perlové řeky, která je hlavním centrem zpracovatelského průmyslu země.

Zaměstnanci si stěžují na neplacení sociálního či úrazového pojištění, žádají vyšší mzdy a příspěvky na bydlení.

Jeden z dělníků řekl agentuře AP, že mu firma neplatila pojištění, což zjistil, až když měl pracovní úraz.

„Továrna nás deset let podvádí,“  tvrdí jiný zaměstnanec.

Protesty údajně spustil případ ze začátku dubna, kdy jeden ze zaměstnanců po 18 letech práce nedostal plnou penzi. Firma slíbila, že se bude problémy pracovníků zabývat, ti se ale odpovědi nedočkali, a proto tento týden stupňovali protest.

Stávek v Číně přibývá, zásahy jsou tvrdší

Podle listu South China Morning Post bylo dvacet zaměstnanců zatčeno a několik lidí s transparenty údajně ztloukli zasahující policisté.

Mluvčí závodu ve čtvrtek slíbil „zlepšení podmínek“ a „prošetření požadavků“, dělníci ale ve stávce pokračují.

Stávka je tak další v řadě sílících protestů proti špatným pracovním podmínkám v Číně. Nevládní organizace China Labour Bulletin uvádí, že se počet stávek v prvním čtvrtletí zvýšil proti loňsku o třetinu a jejich potlačování je stále tvrdší. Podle jejich údajů se počty policejních zásahů a zatčení v tomto období zvýšily na čtyřnásobek.

Yue Yuen je podle svých internetových stránek největším výrobcem značkové sportovní obuvi na světě. Loni firma vyrobila přes 300 miliónů párů bot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám