Hlavní obsah

Úroda v Česku dvakrát do roka? Brání tomu málo srážek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předčasně rozkvetlé šeříky, žlutá pole s řepkou a tráva v zahradách už začátkem dubna po prvním sečení. Co se to děje? Znamená letošní nadprůměrně teplá zima a suché jaro spíše výjimečnou epizodu, nebo to bude pravidlo, kvůli kterému by se u nás uchytily i palmy? A když už, dočkáme se jednou i dvou sklizní v roce?

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Někteří lidé zkoušeli pěstovat plodiny do roka dvakrát, výsledky ale nebyly kvůli horkému létu valné.

Článek

„To je otázka do pranice,“ říká klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

„Ačkoliv mám k počasí velkou pokoru, troufnu si říct, že se letošní neuvěřitelně suchá zima opakovat nebude,“ tipuje muž, který se počasím zabývá 39 let.

„A rozhodně nelze očekávat, že kvůli změnám počasí budeme muset v Krušných horách nahradit smrky palmami,“ vtipkuje.

Sucho, které právě teď trápí zemědělce, brání podle odborníků tomu, aby třeba na teplé jižní Moravě vyjely kombajny do polí dvakrát během roku.

Bude letos co sklízet?

„Klimatické pásmo, ve kterém jsme, dvě sklizně jednoznačně neumožní. Co se týká letošního roku, pak jsme naopak v situaci, kdy se obáváme, aby bylo vůbec co sklízet. Jaro sice letos začalo skutečně brzy, ale radost z toho nemáme,“ říká ředitel Okresní Agrární komory Břeclav Ladislav Sečkář. Důvod? Sucho. Ze všech míst dorážejí do sídla komory alarmující zprávy.

Kdysi jsem zasadil brambory dvakrát. Ale nic z toho nebylo, ani pořádně nevzešly
zahrádkář Vladimír Novotný

Srážkový deficit narůstá do značných rozměrů. Zemědělci sice vyjeli do polí, aby vysázeli porosty kukuřice, slunečnice a dalších plodin, ale jejich práce může být bez efektu.

„Sázejí do prachu a teprve čas ukáže, co z toho bude. Jestli nezačne pršet, nebude co sklízet. Vyseté plodiny nevzejdou. Je sice krásné, že už kvete řepka, ale co z toho, když je kvůli suchu řídká a úroda bude nízká,“ nezakrývá obavy Sečkář. Na jihu Moravy se srážky v období od února do dubna počítají v jednotkách milimetrů, pokud vůbec nějaké byly. Právě sucho a nevyvážené srážky patří mezi hlavní důvody, proč patří vidina dvou úrod za rok jen do světa fantazie.

„Kdysi jsem se o to pokusil. Zasadil jsem brambory dvakrát. Po sklizni raných brambor jsem to zopakoval a vysadil uschovanou sadbu ještě jednou. Ale nic z toho nebylo,“ říká zahrádkář Vladimír Novotný.

„Zkusil jsem ještě po přísadě, kedlubnách a ředkvičkách, vysadit mrkev. Něco z toho bylo, ale nestálo to ani za peníze za semena, ani za tu práci. Tehdy jsem to jednou provždy vzdal,“ dodal Novotný.

„Je proti nám nejen sucho, ale i letní vedra, která vše zelené spálí,“ dodává muž, jehož praktické pokusy potvrzuje i Jiří Skládanka z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám