Hlavní obsah

Největší japonská farmaceutická firma dostala v USA miliardovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota amerického soudu nařídila zaplatit japonské farmaceutické společnosti Takeda a jejímu obchodnímu partnerovi v USA, firmě Eli Lilly pokutu v celkové výši devět miliard dolarů (179 miliard korun) kvůli údajnému riziku rakoviny u přípravku pro léčbu cukrovky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Takeda, která je největším japonským výrobcem léčiv, v úterý uvedla, že bude proti verdiktu bojovat.

Právní pře se točila kolem toho, zda lék Actos, který se používá pro léčbu diabetu 2. typu, způsobil u pacienta rakovinu močového měchýře a byl v důsledku zodpovědný i za jiné případy rakoviny.

Podle poroty soudu v americké Louisianě Takeda a její obchodní partner ve Spojených státech Eli Lilly zatajovaly nebezpečí rakoviny spojované s tímto přípravkem.

Akcie ztratily osm procent

Takedě kvůli tomu porota za trest nařídila zaplatit odškodnění ve výši šest miliard dolarů a Eli Lilly tři miliardy dolarů. Dalších 1,5 miliónu dolarů v odškodném nařídili porotci vyplatit ve prospěch žalujícího.

Akcie Takedy se po verdiktu poroty na tokijské burze propadly až o více než osm procent. Společnost v prohlášení uvedla, že důkazy nepotvrzují spojitost mezi rakovinou močového měchýře a lékem Actos. Proti rozhodnutí poroty prý hodlá bojovat všemi dostupný zákonnými prostředky.

Takedě a Eli Lilly kvůli tomuto prostředku hrozí řada dalších soudních sporů, které se týkají údajného nedostatečného varování před vedlejšími účinky a zatajování zdravotních rizik.

Actos se prodává od roku 1999 a k dispozici je s varováními před vážnými vedlejšími účinky, včetně jaterních problémů či zlomenin kostí. Německo a Francie používání léku v roce 2011 kvůli obavám z možné spojitosti s rakovinou pozastavily.

Pokud se Takeda odvolá, je zde vzhledem k dřívějším případům v americké justici možnost, že se výše odškodného stanovená prvoinstančním soudem posléze sníží, míní podle agentury AFP burzovní makléři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám