Hlavní obsah

Hygienik varuje před krémem z Číny, obsahuje antibiotika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hygienik v pátek upozornil na nebezpečný krém čínské výroby prodávaný pod názvem LIKANGSHUANG. Obsahuje totiž látky, jejichž používání v kosmetickém přípravku by mohlo mezi populací zvýšit odolnost mikroorganismů a zkomplikovat léčbu závažných onemocnění.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Nebezpečný krém čínské výroby

Článek

Krém „LIKANGSHUANG – expert na zdravou pokožku“, uváděný na trh jako kosmetický přípravek, obsahuje léčivé látky, které nelze v kosmetických přípravcích použít. Jedná se totiž o antibiotikum a antimykotikum se známými léčebnými účinky, informovalo v pátek ministerstvo.

„Riziko pro spotřebitele plynoucí z používání uvedených léčivých látek v kosmetických přípravcích spočívá ve zvýšení pravděpodobnosti vzniku rezistence mikroorganismů na tyto léčivé látky v populaci a v následném snížení účinnosti nebo dokonce neúčinnosti léčivých přípravků užívaných i k léčbě závažných onemocnění,“ uvedl v pátek hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Jedná se o krém čínské výroby balený ve světle žlutém plastovém kelímku s čínskými popisy. Kelímek je uložen do papírové skládačky s čínskými texty a s nalepenou bílou etiketou s uvedením českého názvu výrobku, návodu k použití, složení, nominálního obsahu a data spotřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám