Hlavní obsah

Po Evropské unii se bude volat za stejné ceny jako doma, schválili europoslanci

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropský parlament schválil zrušení poplatků za roaming od Vánoc 2015. Lidé by tak měli v rámci EU volat za stejnou cenu, jako doma. Zrušení poplatků je součástí plánu na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Pro hlasovalo 534 poslanců, proti pouhých 25, uvádí BBC.

„Zákazníci už mají plné zuby toho nechat se okrádat. V roce 2010 jsem slíbila zrušení poplatků za roaming do konce roku 2015 a nyní nás od dosažení tohoto cíle dělí už jen jeden krok,“ prohlásila eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová.

Nyní budou nařízení přezkoumávat jednotlivé členské státy. Komise očekává, že závěrečná dohoda bude uzavřena do konce letošního roku.

Operátoři se zrušením roamingových poplatků nesouhlasí a tvrdí, že nebudou mít peníze na investice do nových rychlejších mobilních sítí.

Kritici také poukazují na to, že se europoslanci před květnovými volbami chtějí zalíbit voličům.

Šéf české pobočky společnosti T-Mobile Milan Vašina to označil za „populistickou regulaci“.

Minuta za sedm korun

Od loňského léta platí nařízení Bruselu, které stanovilo maximální cenu roamingového volání v rámci EU na 0,24 eur u odchozích hovorů a 0,07 eur u příchozích hovorů bez DPH.

To velcí operátoři působící v Česku splňují, když si za odchozí hovory účtují v základní sazbě roamingu kolem sedmi korun (viz tabulka) S využitím různých balíčků nebo služeb virtuálních operátorů se zákazníci mohou dostat i na lepší podmínky.

S jednotnými cenami v EU už přitom přišli někteří z operátorů, na jaře například německý virtuální operátor Aldi Talk. Za minutu volání kdekoliv po Evropě jeho zákazníci platí v přepočtu tři koruny.

Ceny volání a SMS v EU (Kč/min, včetně DPH)
OperátorOdchozí hovorPříchozí hovorSMS
Telefónica O27,452,152,45
T-Mobile7,472,182,48
Vodafone7,472,172,49
Zdroj: mobilní operátoři

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám