Hlavní obsah

Opravy D1 jsou pro dopravce živelní pohromou

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava rekonstrukce dálnice D1 tento týden zkomplikovala život řidičům a automobilovým dopravcům. Potvrzuje to Sdružení automobilových dopravců Česmad i společnost Student Agency.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na dálnici D1 u Jihlavy byla v rámci přípravy na rekonstrukci stažena doprava směrem na Prahu do jednoho jízdního pruhu.

Článek

Zásadní omezení dopravy platí na úsecích D1 09 (mezi exity Loket – Hořice) a 14 (Větrný Jeníkov – Jihlava), kde se staví provizorní svodidla. Od pondělí 24. do soboty 29. března je provoz ve směru na Prahu veden jen v jednom jízdním pruhu, směr na Brno zůstal průjezdný dvěma pruhy.

„Je to pro nás jako živelní pohroma, se kterou nemůžete nic dělat,“ řekl Novinkám mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Dálnice podle něj za současné situace nesplňuje základní parametry, a proto by dočasně neměla být zpoplatněna.

„Když se tam pořád stojí, tak by mohli mýtné vypnout, protože je absurdní za to ještě platit. Ta dálnice teď žádné parametry dálnice nesplňuje. Objízdné trasy tam nejsou, R34 není dostavěná, objíždět to po okreskách je pro těžké kamióny nebezpečné,“ dodává mluvčí.

Vlaky Student Agency počkaly

Opatření se také dotklo předního tuzemského osobního dopravce Student Agency. Ten ve svých podmínkách cestujícím slibuje v případě zpoždění přes půl hodiny vrácení 25 procent jízdného, při více než hodinovém zpoždění vrací celé jízdné.

„Mezi Prahou a Brnem máme asi 70 spojů, díky určité rezervě v jízdním řádu se nám podařilo většinou držet zpoždění do půl hodiny,“ řekl Novinkám mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

„Mezi Prahou a Brnem máme asi 70 spojů, díky určité rezervě v jízdním řádu se nám podařilo většinou držet zpoždění do půl hodiny,“ řekl Novinkám mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

„V některých případech jsme zařídili, aby na cestující počkal navazující vlak nebo jsme přistavili záložní autobusy, aby nemuseli lidé čekat na zpožděný přípoj,“ dodal.

Pozor v úzkých pruzích

Ke dvěma zúženým úsekům se v pátek 28. března přidá třetí úsek mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku, přičemž v neděli 30. března se práce přeruší, aby lidé při návratu z víkendu nemuseli jezdit na Prahu jen jedním pruhem.

Od pondělí 31. března začnou dělníci na polovině dálnice odstraňovat původní vozovku a nahrazovat ji novým povrchem. Uzavře se jízdní pás ve směru na Brno a provoz se přesune do druhé poloviny dálnice, kde se bude jezdit ve dvou zúžených pruzích v obou směrech. Mezi nimi budou právě kladená provizorní svodidla. Každý z nich bude výrazně užší, než je standard, což si vyžádá výraznou obezřetnost všech řidičů. Levý bude mít 2,5 metru a pravý 3,15 metru.

Na uvedených úsecích bude instalována dopravní značka upozorňující na střídavou jízdu v zúžených jízdních pruzích. „V místě, kde bude tato značka osazená, bude nutné dodržovat střídavou jízdu tak, aby se minimalizovala situace, kdy pojedou dvě vozidla vedle sebe,“ vysvětlil generální ředitel Ředistelství silnic a dálnic Jiří Mayer.

Opatření bude platit na D1 až do konce letošní stavební sezóny.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na dálnici D1 u Jihlavy byla 24. března dopoledne v rámci přípravy na rekonstrukci stažena doprava směrem na Prahu do jednoho jízdního pruhu.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby se po dobu oprav D1 na této dálnici neplatilo mýtné?
Ano
85,9 %
Ne
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5142 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Od pondělí začne „peklo” na dálnici D1

Modernizace dálnice D1 odstartuje v pondělí 24. března zásadním omezením dopravy. Na dvou úsecích mezi Loktem a Hořicemi a Větrným Jeníkovem a Jihlavou začnou...

Výběr článků

Načítám