Hlavní obsah

EGAP vloni pojistila export za 63 miliard korun

Praha

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni uzavřela 157 pojistných smluv a pojistila export zboží, služeb a investic za 63,4 miliardy korun. O rok dříve to bylo přes 72 miliard korun. EGAP loni celkově pojistil projekty do 39 zemí, nejvíce jich bylo do Ruska, Ázerbájdžánu a Turecka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

EGAP loni inkasoval rekordní pojistné za více než 2,7 miliardy korun a společnost vyplatila pojistné plnění za 2,3 miliardy korun.

"Celkový hospodářský výsledek za rok 2013 bude ale s největší pravděpodobností záporný, především z důvodu nutnosti tvorby rezerv na starší obchodní případy," uvedla mluvčí Hana Hikelová.

V roce 2012 skončilo hospodaření EGAP kvůli tvorbě rezerv na staré obchodní případy ve ztrátě 205,4 miliónu korun. Hikelová také upozornila, že EGAP loni uzavřel 22 smluv na rozsáhlé obchodní případy, tedy s objemem nad jednu miliardu korun, a to celkem za 48 miliard korun.

Pojištění malých firem

Více než čtvrtina loni uzavřených smluv se týkala malých a středních firem. Šlo o 40 pojistných smluv za 600 miliónů korun.

"Jde o rekordní stav v historii EGAP, v posledních pěti letech činil procentuální podíl smluv týkajících se malých a středních podniků v průměru 16 procent. Z teritoriálního hlediska EGAP pojistil vývoz malých a středních podniků do Běloruska, Chile, Kazachstánu, na Kubu, do Mexika, Ruska, Ukrajiny a Vietnamu," uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Pojištění státní pojišťovny EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.

Reklama

Výběr článků

Načítám