Hlavní obsah

Úrokové sazby jsou stále nízko, ale zájem o hypotéky klesá

Praha

Úrokové sazby jsou sice stále nízko, ale zájem o hypoteční úvěry klesá. Dokazují to počty, ale i objemy lednových hypoték, které nedosáhly ani na hranici sedmi miliard korun. To je téměř polovina objemu z loňského ledna. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průměrné úrokové sazby hypoték v lednu stouply na 3,08 procenta z prosincových 3,06 procenta. Podobně jako objemy na tom byly v lednu i počty uzavřených hypoték. V lednu 2014 tak stále nízké úrokové sazby nalákaly do bank pro hypoteční smlouvu jen 4225 klientů. Méně než v prvním letošním měsíci jich bylo sjednáno naposledy v únoru roku 2011.

Letošní rozdíl je veliký

Z dlouhodobého hlediska je patrné, že první měsíce v roce patří mezi slabší, ale letošní rozdíl je veliký. V prosinci loňského roku bylo sjednáno dvakrát tolik hypoték se skoro dvojnásobnými objemy. Konkrétně jich na konci minulého roku bylo 8175 v objemu 13,5 miliardy korun.

Nízké lednové objemy mají důvod čistě administrativní v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Nové formuláře a procesy vyžadovaly určitý čas k zapracování. Banky si to ale vynahrazují již nyní, kdy se snaží obchody opět rozhýbat snížením úrokových sazeb.

„Únorová čísla by tak již měla přinést zajímavější změnu v průměrných sazbách," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl. Novinkou lednového trhu bylo zlevnění hypoték Fio banky. Ta snižuje všechny fixní úrokové sazby hypoték a navyšuje počet i výši možných slev. Equa bank v lednu založila svou kampaň na vrácení poplatků. Pokud klienti refinancují svůj hypoteční úvěr do Equa bank, ta jim uhradí průměrnou výši poplatků, které zaplatili své původní bance, tedy 5400 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám