Hlavní obsah

Hejtmanství zatrhlo souhlas olomoucké radnice pro Šantovku Tower

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Krajský úřad Olomouckého kraje zrušil rozhodnutí památkářů magistrátu, kteří dali souhlas k plánované stavbě výškové budovy Šantovka Tower poblíž historického centra Olomouce. Stanovisko magistrátu bylo v rozporu se zákony, řekla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

Foto: santovka.cz, ČTK

Výšková budova Šantovka Tower (na vizualizaci) poblíž historického centra Olomouce

Článek

Proti verdiktu hejtmanství, který zkomplikuje přípravu stavby výškové budovy, se nelze odvolat. Šantovka Tower má v Olomouci četné odpůrce, podle nichž výšková budova poškodí panoráma města.

O kontrolu práce olomouckých úředníků, kteří na sklonku loňského roku stavbu Šantovky Tower povolili, požádal hejtmanství Národní památkový ústav (NPÚ). Stanovisko magistrátních památkářů se totiž lišilo od doporučení NPÚ a jejich rozhodnutí bylo důležité pro investora Šantovky, který tak mohl pokračovat v přípravě záměru. Krajský úřad ale zjistil, že stanovisko magistrátních památkářů bylo vydáno v rozporu s řadou ustanovení správního řádu a zákona o státní památkové péči.

„Jako příklad lze uvést špatnou identifikaci pozemků, na kterých má být stavba realizována, dále neplatnou plnou moc pro zástupce investora nebo nedostatečné odůvodnění či neodůvodnění přijatých závěrů,“ uvedla Navrátilová.

Mluvčí projektu Šantovka Tower Juraj Aláč nechtěl rozhodnutí hejtmanství komentovat. „Stanovisko krajského úřadu musíme nejdříve prostudovat,“ řekl.

Bez komentáře ponechala verdikt krajského úřadu i mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá, protože město zatím rozhodnutí neobdrželo. Podle ředitele olomoucké pobočky NPÚ Františka Chupíka se krajský úřad v podstatných částech ztotožnil s výhradami NPÚ.

Přehled nejvyšších staveb v Olomouci
PořadíLokalitaNázevVýška v metrech
1.Václavské náměstíkatedrála svatého Václava (hlavní věž)100,65
2.Horní náměstívěž radnice75
3.Envelopabudova Moravské vysoké školy74
4.Klášterní HradiskoKlášterní Hradisko72
5.hlavní nádražíbudova Regionálního centra 271
6.Václavské náměstíkatedrála svatého Václava (přední věže)68
7.Hejčínkostel svatého Cyrila a Metoděje65
8.třída SvobodyČervený kostel55
9.8. květnakostel svatého Mořice46

„Litujeme času věnovaného konfrontaci se záměrem investora, který mohl být věnován hledání řešení přijatelného jak pro zájem památkové péče, tak budoucnost Olomouce. Za tristní považujeme úroveň řízení magistrátu v tak závažné problematice, jakou je otázka výškových budov v blízkosti historického jádra,“ řekl Chupík.

Proti stavbě se demonstrovalo

Úředníci hejtmanství neřešili, zda Šantovka Tower naruší panoráma Olomouce a zda je v souladu s památkovými zájmy. Odpůrci projektu tvrdí, že výšková budova panoráma města poškodí. Proti její stavbě se vyslovila vědecká rada NPÚ, odborníci z Ústavu dějin umění i vědecká rada Filozofické fakulty UP. V Olomouci loni demonstrovaly stovky lidí, kterým se výšková budova v ochranném pásmu památkové rezervace nelíbí.

Šantovka Tower má mít 22 pater a díky svým 75 metrům by se s radnicí dělila o pozici druhé nejvyšší stavby ve městě. Její odpůrci tvrdí, že projekt je v rozporu se zásadami územního rozvoje kraje, které jsou nadřazeny územnímu plánu Olomouce. Nový územní plán, který zatím nevstoupil v platnost, s dalšími výškovými budovami u městské památkové rezervace ani nepočítá.

Náklady na stavbu Šantovky Tower odhaduje developerská firma SMC Development na 400 miliónů korun. Její zástupci nehodlali čekat na nový územní plán. Pokud by firma získala povolení na základě dosavadního plánu, mohla by začít stavět i poté, co vejde v platnost jeho nová verze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám