Hlavní obsah

Pivní kolos AB InBev koupí korejský Oriental za 118 miliard

Hongkong

Největší světový producent piva Anheuser-Busch InBev se dohodl na převzetí jihokorejské společnosti Oriental Brewery. Cena se vyšplhá na 5,8 miliardy dolarů, což je zhruba 118 miliard korun.

Článek

AB InBev tak získá zpět kontrolu nad podnikem, který v roce 2009 prodal investiční skupině KKR za 1,8 miliardy dolarů.

„Oriental Brewery posílí naše postavení na rychle rostoucích trzích v Asii a Tichomoří,“ uvedl generální ředitel AB InBev Carlos Brito. AB InBev má nyní podle agentury Reuters v tomto regionu relativně slabou pozici. Asie a Tichomoří se na celkovém objemu prodeje podniku podílí zhruba 14 procenty.

Rychlý růst poptávky po pivu v Asii přilákal do tohoto regionu přední světové pivovary, které se tak snaží kompenzovat slabou poptávku na vyspělých trzích.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů.

AB InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck’s nebo Stella Artois. Od americké Anheuser-Busch zdědil řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám