Hlavní obsah

V polských marketech krade i střední třída, profesor si schoval pod klobouk kuře

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polských hypermarketech se toho hodně změnilo: ještě před deseti lety tam kradli hlavně lidé pohybující se na okraji společnosti a chudí. Teď už jsou zloději zastoupeni ve všech společenských skupinách bez ohledu na věk, pohlaví, vzdělání a majetek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle policejních statistik v roce 2013 lidé s nenechavými prsty společně ukradli polským obchodníkům zboží za pět miliard zlotých (32,5 mld. korun).

Překvapuje, že ve velkém začala „nakupovat bez placení“ už i střední a vyšší vrstva, tedy lidé, kteří žijí v dostatku, a někteří i v blahobytu. Vysokoškolský profesor z Krakova si pod klobouk schoval mražené kuře a prošel pokladnou. Ještě před východem ho však prozradily podezřelé potůčky vody z tajícího kuřete stékající po jeho tváři.

Metody jsou stále vychytralejší 

Manželský pár z Opole, lékařka a právník, v kyblíku s barvou za pár desítek zlotých „utopil“ drahou italskou baterii do koupelny za tisíce. Manažeři z prosperujících varšavských firem zase šli po iPodech, tabletech a nejdražším alkoholu.

Tyto zástupce „elity“ národa sice chytila ochranka, avšak tisíce dalších loni kradly beztrestně. Činí se nejen jednotlivci, ale i organizované skupiny, jež používají stále mazanější metody.

Portál Kafeteria.pl za nejrafinovanější označuje tzv. trojčlenné úderky, které si doslova nacpou cestovní zavazadla nejluxusnějším zbožím. Když skončí, dva z nich blízko ochranky vyvolají rvačku, a zatímco bezpečnostní služba zasahuje, třetí ze skupiny prochází i s lupem pískajícími bezpečnostními rámy.

„Krádeže za 80 tisíc zlotých (přes půl miliónu korun) vůbec nebývají výjimkou,“ uvedl portál.

 Odblokovací zařízení s sebou

Do jiné kategorie patří zloději s taškami uvnitř vystlanými aluminiovými fóliemi, které neprozradí ukradené zboží u pokladen. Nebo zloději s kleštěmi, kteří dokážou snadno odstřihnout zabezpečovací „náramky“ na zboží.

Poslední dobou přichází ke slovu profesionální mobilní zařízení na odblokování chráněného zboží. Kus vyjde v přepočtu na tisíc korun, lze ho koupit i na fakturu a internet se jen hemží nabídkami.

Obchody vydávají za ochranu miliardy
Polští zloději loni okradli domácí obchodníky o pět miliard zlotých
Vzhledem k nevymahatelnosti práva ztráty obchodní sítě rok od roku rostou
K tomu je zapotřebí přičíst asi miliardu zlotých na ochranu obchodů.
Policejní statistiky vedou teď přes sto tisíc případů odhalených krádeží do 420 zlotých, což je přestupek.
Podle týdeníku Newsweek však jde jen o vrcholek ledovce – počet je ve skutečnosti mnohonásobně vyšší

Velké ztráty jdou na vrub tzv. požíračům. Nevynášejí lup, ale konzumují ho přímo v nákupních centrech. Během hodinového pobytu v supermarketu dokážou sníst i kilo nejdražšího salámu, k tomu ještě půl kila tataráku, případně se pustí do kaviáru a vše zapíjejí drahým francouzským šampaňským či koňakem.

Před kamerami kontrolujícími pohyb zákazníků se dokážou ukrýt v „hluchých“ místech.

Pokuta jako za pití piva v parku

„Takových strávníků proniknou ročně do obchodní sítě tisíce a způsobují škody za milióny. Není síly, která by s nimi zatočila,“ postěžoval si Marian Krzasewski z Federace polských obchodníků.

Krádež v hodnotě do 420 zlotých (2730 korun) se v Polsku klasifikuje jen jako přestupek. Proto tisíce zlodějů kradou v malém, jednorázově, zboží do 420 zlotých. Pokud je chytí, v podstatě se jim nic nestane.

Pokud se na této částce zastaví počítadlo na benzínce, obsluha může s jistotou počítat s tím, že někdo zmizel bez placení. I kdyby ho policie dopadla, hrozila by mu pokuta jako za pití piva na veřejném prostranství, tedy asi 20 zlotých.

V případě, že ochranka zloděje do 420 zlotých chytí, snaží se především, aby zaplatili ukradené zboží. „Vůbec nemá cenu hlásit takové případy policii, protože ta je jimi doslova zavalená a okradení jen ztratí čas a často bez sebemenšího dopadu,“ uzavřel Krzasewski.

Anketa

Ukradli jste někdy něco v obchodě?
ano
19,8 %
ne
80,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6328 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám