Hlavní obsah

Evropské peníze jdou na platy Palestinců v Gaze, ti ale nechodí do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská přímá finanční podpora palestinské samosprávě potřebuje revizi, míní Evropský účetní dvůr (EÚD). Jeho audit evropského programu podpory odhalil potíže především v pásmu Gazy, kde sice značný počet státních zaměstnanců dostává s podporu EU plat, ale v důsledku politické situace vůbec nechodí do práce.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Izraelské tanky u hranice s pásmem Gazy

Článek

Účetní dvůr proto navrhl ukončit financování platů a důchodů v pásmu a soustředit se jen na palestinská území na západním břehu Jordánu.

Unie od roku 1994 poskytla jako pomoc palestinskému obyvatelstvu přes 5,6 miliardy eur (přes 150 miliard korun). Nejrozsáhlejším programem je od roku 2008 přímá finanční podpora pro palestinskou samosprávu. Pomoci má Palestincům s platy a příspěvky pro státní zaměstnance, důchodce či ohrožené rodiny, se zajištěním základních veřejných služeb a zlepšením veřejných financí. Do roku 2012 poskytl jen tento program  financování ve výši přibližně jedné miliardy eur (asi 27 miliard korun).

„Je ale třeba provést některé zásadní změny, například mít palestinskou samosprávu k tomu, aby provedla více reforem, především ve vztahu ke státní službě,“ uvedl Hans Gustaf Wessberg, který v EÚD za audit odpovídal.

Pomoci by měl i Izrael

Unie by se podle něj také měla snažit najít způsob, jak přimět Izrael, aby ze své strany napomohl zajistit vyšší účinnost evropského programu. Právě překážky, které Izrael klade ekonomickému rozvoji palestinských území, jsou totiž podle EÚD komplikací pro ekonomickou udržitelnost tamních rozpočtů a tím i pro účinnost evropského programu.

„Nejsme tu od toho, abychom dělali politické závěry. Naše návrhy jsou založeny na našich zjištěních,“ zdůraznil Wessberg. Poznamenal také, že samospráva v poslední době například nabírá mnoho zaměstnanců a přitom je její hospodaření ve ztrátě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám