Hlavní obsah

Temelín má nové satelitní telefony, nezaskočí ho ani kolaps mobilní sítě

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Jadernou elektrárnu Temelín (JETE) by v budoucnosti nezaskočil ani případný kolaps pevné či mobilní komunikační sítě. V pátek vyzkoušeli temelínští energetici satelitní telefonní spojení, neboť mají nově k dispozici čtyři satelitní telefony a dalším elektrárna vybavila Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS).

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Temelínští energetici mají k dispozici čtyři satelitní telefony.

Článek

Jak připomněl mluvčí elektrárny Marek Sviták, jde o další opatření vyplývající ze zátěžových testů Evropské unie. To potvrdila Právu i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Proti mobilním sítím je spolehlivost satelitního spojení v případě extrémních situací, kde by mohlo dojít k potížím, vyšší, a proto považuji toto záložní řešení za užitečné a prospěšné,“ uvedla Drábová.

Zkušenosti z Fukušimy a poznatky ze zátěžových testů ukazují, že zajištění spojení v případě rozsáhlého poškození regionu je stejně důležité jako technické vybavení. Elektrárna Temelín by v takovém případě měla být v kontaktu se složkami integrovaného záchranného systému bez ohledu na to, zda fungují pevné linky a mobilní sítě.

Satelitní spojení mají i hasiči a jaderný dozor

„Schopnost komunikovat v jakékoliv situaci je pro operační středisko základní nutností. Naše zálohované pevné i mobilní spojení je nyní doplněno i spojením satelitním a komunikační možnosti nejen s havarijním řídícím střediskem elektrárny Temelín, ale i s operačním střediskem generálního ředitelství HZS ČR,“ konstatoval spokojeně ředitel HZS Jihočeského kraje Lubomír Bureš.

Připomněl, že právě jihočeští hasiči jsou zodpovědní za vnější havarijní plán JETE. Proto je podle ředitele bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdana Zronka výměna informací mezi elektrárnou a hasiči důležitá, neboť krizový štáb Jihočeského kraje by přijímal ochranná opatření pro obyvatelstvo z okolí elektrárny na základě vývoje v elektrárně.

Nezbytné by bylo i spojení se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, který by krizovému štábu Jihočeského kraje dával doporučení na konkrétní ochranná opatření. Satelitním telefonem proto disponuje i jaderný dozor.

„Satelitní telefony jsme umístili na důležitá pracoviště, například havarijní štáb nebo operační dispečink našich hasičů. V příštím roce zamýšlíme jimi vybavit ještě obě blokové dozorny,“ upřesnil Zronek.

Hovory jsou drahé

Běžně elektrárna ale satelitní telefony využívat nebude. Nejde o levnou záležitost.

„Minuta hovoru vyjde na dvacet korun. Proto budou sloužit výhradně jako záloha pro krizové situace s tím, že budeme jejich použití pravidelně prověřovat,“ glosoval ekonomickou stránku novinky manažer útvaru havarijní připravenosti a požární ochrany ČEZ Ivo Novotný.

Dodal, že se satelitními telefony se počítá rovněž v Jaderné elektrárně Dukovany a i tady dojde k propojení na Operační a informační středisko hasičů v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám