Pivovar jej loni v srpnu uvařil pouhých 400 hektolitrů. Protože speciální pivo BUD má rekordní dobu zrání 200 dnů, objevilo se ve vybraných restauracích až letos v březnu a mezi znalci pivních specialit mělo velký úspěch. Proto nyní ve sklepě zraje další várka, která půjde na trh v březnu 2014.

Speciál se vařil z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku a navíc obsahoval pivovarské kvasinky. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí v pivovaru zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy se česaly, a proto se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně.

Výraznější hořkost

„Vytvořili jsme unikátní pivní speciál určený především pro pivní fajnšmekry. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost. Pivovarské kvasinky pak přidávají jemnou kvasničnou příchuť, zvyšují přirozenou plnost a celkově zlepšují senzorické vlastnosti,“ popsal oceněnou pivní lahůdku sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Dodal, že chmel použitý v letošní várce se sklízel v úterý 3. září ráno na chmelnici Splav, která patří do slavné lokality Údolí Zlatého potoka v katastru chmelařské obce Blšany. V ten samý den odpoledne byl už chmel na varně Budějovického Budvaru.

„Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ popsal stručně pivní alchymii Brož.