Hlavní obsah

Dodavatelé bílé elektroniky zvyšují ceny o pět procent

Ceny bílé elektroniky se začaly zvyšovat kvůli oslabení kurzu koruny. Lídři na trhu domácích spotřebičů jako je Bosch, Electrolux, Gorenje, Mora a další, zdražují v těchto dnech své zboží o pět procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dodavatelé dováženého zboží tak reagují na oslabení kurzu koruny po devizové intervenci České národní banky (ČNB). Malou elektroniku jako mobily, tablety a počítače distributoři zdražili téměř okamžitě po intervenci.

O změně cen informoval řetězec s elektronikou Euronics.

Značka Bosch zdraží své produkty od 1. prosince, Electrolux a AEG už ceny navýšili od 14. listopadu. Výrobci Gorenje a Mora zvýší ceny od 9. prosince. Všichni prodejci zdraží shodně o pět procent. Stejné zboží za nové ceny se začne prodávat tehdy, až prodejcům dojdou "starší" zásoby.

"Někteří dodavatelé elektroniky oznámili zdražení od prosince, někteří už zdražili před pár dny. Kde to jde, tam se snažíme udělat zásoby za staré ceny, abychom nemuseli zdražovat. Například u IT produktů jsme nakupovali do zásoby ještě v den, kdy byla intervence oznámená," uvedla mluvčí internetového obchodu Mall.cz Michala Gregorová.

Navyšovali zásoby

Prodejci elektra se tak v posledních dnech snažili skoupit poslední zboží za původní  ceny. Řetězec Euronics dokonce navýšil skladové zásoby na více než 1,2 miliardy korun. "Očekáváme, že skladové zásoby nám vystačí ještě několik týdnů. Vzhledem ke zvýšenému apetitu ze strany zákazníků se může stát, že zboží nebude stačit do Vánoc, natož na povánoční výprodeje," uvedl mluvčí řetězce Bohuslav Komín.

Zásoby obchodu Alza.cz přesáhly minulý čtvrtek jednu miliardu korun. "Při stávajícím vývoji tržeb budeme muset, i přes navýšení zásob, masivněji dokupovat za nové ceny do dvou až tří týdnů, záleží na příštích dnech," dodal Oldřich Kurz z e-shopu Alza.cz.

Obchod Mall.cz očekává, že aktuální skladové zásoby vydrží u většiny produktů jen několik týdnů, pak bude u části zboží nutné ceny zvýšit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám