Hlavní obsah

Obchodníci za září hlásí růst tržeb

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby tuzemských obchodníků v září v porovnání se stejným měsícem roku 2012 stouply o 3,7 procenta, když v srpnu poklesly o 0,3 procenta. Výsledku napomohly dva dny navíc oproti loňskému září. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po očištění o vliv počtu pracovních dní tržby meziročně stouply o půl procenta, ve srovnání se srpnem klesly o 0,7 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

„Přestože se tržby prodejců vyhouply v září ke slušnému meziročnímu růstu, celkový obrázek spotřeby domácností se příliš nezměnil,“ sdělil analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Nejvíce přispěl k růstu prodej přes internet, který zrychlil o více než 29 procent. Dobře si stály také specializované prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, kterým vzrostly tržby o 13,5 procenta. Slušně se dařilo i motoristickému segmentu, kde tržby stouply o 9,5 procenta.

Naopak se nedařilo obchodníkům s pohonnými hmotami (pokles o 0,6 procenta) a potravinami (pokles o 2,5 procenta). Snížily se i tržby za prodej léků a kosmetiky o 1,3 procenta.

Češi asi výrazněji utrácet nebudou

„Celkově se situace v české ekonomice opatrně stabilizuje. Nezaměstnanost sice půjde v dalších měsících vzhůru a mzdy jistě výrazně neporostou, ale inflace bude pravděpodobně nadále nízká,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že situace maloobchodníků by se měla v dalších měsících zlepšovat.

Jak doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, závěr roku by mohl být pro obchodníky o něco lepší než ten loňský, ale nelze počítat s tím, že Češi začnou výrazněji utrácet. „Zatím k tomu většina z nich nemá důvod,“ dodal Novák.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB Češi zatím na větší nákupy stále nemají náladu. Důvodem je horší reálná situace domácností i přetrvávající obavy. „Optimističtější vyhlídky ovšem bude mít obchod už na začátku roku, kdy by lidé mohli více ušetřit v nákladech za bydlení díky levnějším energiím,“ připomněl Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám