Hlavní obsah

Ministerstvo bude nabízet spořicí dluhopisy do konce listopadu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Všichni zájemci o spořicí státní dluhopisy si je budou mít možnost objednat v rámci vánoční emise od 4. do 29. listopadu. Upisovací období může být nicméně ukončeno dříve, uvedl ministr financí Jan Fischer.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

K připsání dluhopisů na majetkový účet dojde 12. prosince. Ministerstvo plánuje prodat dluhopisy za pět až deset miliard korun. Krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku se nabízet nebudou.

Podobně jako v předchozích emisích, tak i nyní si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna budou muset zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Od letošní jarní emise musí ale lidé u výnosů těchto dluhopisů platit 15procentní daň.

V nabídce se tak objeví tříletý prémiový s průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kupónový s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační, který je úročen podle míry inflace.

„Vážím si a děkuji za důvěru občanům, kteří se rozhodnou nakoupit novou emisi SSD, ale i těm, kteří předchozí emise nakoupili,“ sdělil Fischer. Podle ministra to ukazuje na rostoucí trend konzervativního zajištění občanů pro jejich další životní etapy, což je smyslem spořicích státních dluhopisů.

Stoupne počet distribučních míst

V souvislosti s aktuální vánoční emisí se zvýší počet distribučních míst. Lidé budou moci využít služeb téměř 1700 poboček České pošty, České spořitelny, Československé obchodní banky, J banky a Komerční banky po celé České republice.

Vánoční série emisí umožní zakoupit dva zcela nové druhy dárkových certifikátů. V pilotním provozu je také elektronický přístup ke správě majetkového účtu.

V rámci jarní emise investoři koupili spořicí dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Loni na podzim koupili drobní investoři spořicí dluhopisy za zhruba 30 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám