Hlavní obsah

Pro podnikání je nejlepší Singapur, ČR spadla na 75. místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Singapur a Hongkong byly v uplynulém roce místy s „nejpřátelštějšími” podmínkami pro podnikání na světě, zatímco největší pokrok v reformách pro podnikání v tomto období udělala Ukrajina. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou v pondělí zveřejnila Světová banka (SB). Česká republika si v pravidelném hodnocení pohoršila o sedm příček a proti minulému roku klesla na 75. místo.

Foto: Profimedia.cz

Singapur

Článek

Mezi deset míst s nejpříznivějšími podmínkami pro podnikání se dostaly Gruzie, Malajsie a osm ekonomik s vysokými příjmy. Rozdíl mezi rozvinutými a rozvíjejícími se oblastmi se ale podle SB zmenšuje, protože země jako Filipíny, Rwanda a Rusko vylepšují předpisy, aby podpořily podnikání a obchod, uvedla také SB na svém webu.

Česká republika za poslední rok podle zprávy vykázala pokrok ve dvou z celkem deseti sledovaných oblastech: v zahraničním obchodu a v řešení platební neschopnosti. V sedmi sledovaných kategoriích si ale pohoršila. Největší pokles přitom zaznamenala v kategorii registrace nemovitostí a v kategorii zakládání firmy.

Čína si stěžuje

Zpráva Doing Business 2014 hodnotí 189 ekonomik podle deseti oblastí regulace podnikání jako placení daní nebo úroveň překážek pro začínající podnikatele. Každé zemi pak připisuje pořadí v žebříčku. Nezávislý výbor, který SB vytvořila za účelem zhodnocení metodologie a kvality zprávy, ale v červnu doporučil, že SB by ve zprávě Doing Business měla přestat s řazením států do žebříčku.

Některé země si stěžují, že hodnocení nespravedlivě stigmatizuje rychle rostoucí mladé ekonomiky. Ke státům s těmito výhradami patří například Čína, která v letošním hodnocení skončila na 96. místě.

"Doing Business' není o menší regulaci, ale o lepší regulaci," uvedla SB ve zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám