Hlavní obsah

ČSA létají již 90 let, prvním cílem byla Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot Karel Brabenec a novinář Václav König tvořili posádku historicky prvního letu společnosti Československé státní aerolinie (ČSA). S dvojplošníkem Aero A-14 Brandenburg vzlétli 29. října 1923 z letiště Praha-Kbely, cílem byl slovenská Bratislava.

Foto: Archiv České aerolinie

Článek

Společnost Československé státní aerolinie byla založena 6. října 1923. Do konce roku 1923 ČSA přepravila celkem 29 cestujících, deset kilogramů pošty a 110 kilogramů nákladu. Společnost zprvu zajišťovala pouze vnitrostátní dopravu, k lince do Bratislavy přibyly lety do Košic, Brna, Ostravy, Mariánských Lázní a Karlových Varů.

V roce 1929 se ČSA staly členem Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA). O rok později byla zavedena mezinárodní poznávací značka "OK", která nahradila dosud užívané "L". V témže roce ČSA poprvé opustily území státu. Prvním zahraničním cílem se stal 1. července 1930 Záhřeb. Na "jadranský expres" nasadily tehdejší Československé státní aerolinie letoun Ford 5 AT-C Trimotor pro 14 cestujících.

Další milník přišel v roce 1947, kdy ČSA vstoupily poprvé do mezikontinentální letecké dopravy. Tehdy se otevřely linky do Káhiry, Istanbulu a Ankary.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letadlo ČSA na pražském letišti

Od března vlastní v ČSA podíl Korean Air

Po pádu komunistického režimu se ČSA staly členem Sdružení evropských leteckých společností (AEA) a transformovaly se na akciovou společnost (1992). Po rozdělení státu se Československé aerolinie v březnu 1995 přejmenovaly na České aerolinie; ochranná známka ČSA i identifikační znak OK zůstaly zachovány. Od září 2012 jsou ČSA součástí Českého Aeroholdingu, který sdružuje i Letiště Praha a další společnosti z oblasti letecké přepravy. Letos v březnu vláda prodala 44procentního podílu v ČSA korejskému dopravci Korean Air.

Současné ČSA, které jsou od roku 2001 členem aliance SkyTeam, létají do většiny evropských metropolí a do řady destinací na Blízkém a Středním východě, v zakavkazských republikách a Střední Asii. Aerolinky provozují 23 letadel Airbus a ATR. Letos do flotily po tříleté pauze přibyl letoun pro dálkové linky - Airbus A330.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám