Hlavní obsah

Panasonic plánuje velké propouštění, odejít má až sedm tisíc lidí

– Tokio
Novinky, pit

Japonská společnost Panasonic má v plánu výrazně snížit počet pracovníků v továrnách, kde se vyrábějí čipy. Z celkového počtu 14 000 zaměstnanců se má redukce dotknout poloviny z nich. Uvažuje se i o prodeji některých továren. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na japonský list Nikkei.

Foto: Yuriko Nakao , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Panasonic omezuje výrobu čipů kvůli poklesu marží v této oblasti. Důvodem je především silná konkurence firem z Jižní Koreje. Panasonic prý jedná ohledně prodeje některých svých továren s izraelskou společností TowerJazz, zabývající se taktéž výrobou čipů.

V souvislosti s tím prezident společnosti Kazuhiro Tsuga uvedl, že je nutno zbavit se v podnikání těch oblastí, kde jsou nízké marže, a naopak se zaměřit na takové aktivity, které zajistí marže vysoké.

Panasonic má závody na čipy v japonských prefekturách Toyama a Niigata, dále pak v Číně, Indonésii, Malajsii a Singapuru. Redukce pracovníků se dotkne především zahraničních závodů. Náklady týkající se propouštění by měly dosáhnout do konce tohoto fiskálního roku, tedy do března 2014, zhruba 50 miliard jenů (zhruba 9,6 miliardy korun).

Provozní ztráta Panasoniku ve fiskálním roce 2012 dosáhla 184 miliard jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám